Fara bascalie

Klaus Johannis

Îl ştiţi, primarul Sibiului, adus în atenţia opiniei publice ca posibil prim-ministru într-un guvern de tehnocraţi.
Am avut ocazia să-l cunosc pe Klaus Johannis. Am stat însă puţin timp în preajma sa, insuficient pentru a-mi forma o opinie. Primele impresii au fost însă eminamente pozitive – tip rafinat, cultivat, bun politician.
Care au fost însă elementele ce i-au adus popularitatea lui Klaus Johannis?
Mai întâi, maniera în care a fost ales – primar neamţ, ales cu mare majoritate, nu o dată, ci de trei ori la rând, prima dată în anul 2000. În 2008, a fost reales, cu peste 87 la sută din voturile sibienilor.
Oamenii l-au ales, prima dată, pentru faptul că, etnic provenea din rândul acelora ce nu au nevoie de brand. „Neamţ…!” echivalează deja cu seriozitate şi pricepere, poate şi cu ceva rigiditate, dar hai, e compensată de spiritul latin, căruia nu i te poţi sustrage. L-au ales şi au fost mulţumiţi de el, ceea ce i-a făcut ca în 2004 să-l voteze din nou.
Johannis îşi extrage însă gloria din momentul 2007, anul în care Sibiul a devenit Capitală culturală europeană. Probabil şi din acest motiv a luat în 2008 atât de multe voturi. Anul 2007 a fost unul de cotitură pentru Sibiu, care a devenit astfel, unul dintre cele mai occidentalizate oraşe româneşti, dacă nu chiar cel mai. Revirimentul prin cultură, experimentat de oraş, s-a dovedit a fi o soluţie 100 la sută valabilă. Nu mai sunt prea mulţi nemţi prin Sibiu, dar îl ţin minte cei care au plecat. A fost nevoie de fonduri uriaşe, se susţinere şi de lobby, au fost scandaluri, dar până la urmă, Sibiul este cea mai solicitată destinaţie turistică şi culturală din România. Oraşul zumzăie la propriu de evenimente, festivalurile de toate genurile se ţin lanţ, asta înseamnă mulţi vizitatori, care cheltuie bani, sponsori, firme care se deschid, pentru că a fost atras un foarte mare număr de profesionişti. Muzeele sibiene nu duc lipsă de vizitatori, teatre, festivaluri de jazz şi de film, practic, nu există săptămână fără eveniment cultural de anvergură.
Sibiul lui Klaus Johannis este altceva faţă de Sibiul ante-Johannis. Ar fi el capabil să gestioneze România…?

One thought on “Klaus Johannis

  • o fi johanis bun , bine ca pleaca gasca base – boc , dar daca vin iar penelistii cu de-alde adomnitei sau ministrul ala de interne , nici nu mai stiu cum il cheama, david, iar pesedeul cu mitrea, ne-am ras

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura