Judecătorul Valentin Popescu rămâne în arest

27 octombrie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Carmen Cosman

Fostul vicepreşedinte al Judecătoriei Petroşani, Valentin Popescu (foto), îşi aşteaptă sentinţa finală în stare de arest. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis zilele trecute menţinerea măsurii arestării preventive a acestuia, pe care o consideră „legală şi temeinică”. De asemenea, magistraţii au stabilit un nou termen de judecată al recursului, pentru data de 15 decembrie.

Fără dreptul de a alege

Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat pe fostul judecător la trei ani şi şase luni de închisoare, cu executare, după ce Valentin Popescu a fost găsit vinovat pentru săvârşirea infracţiunilor de încheiere de tranzacţii financiare incompatibile cu funcţia avută, trafic de influenţă, luare de mită, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, Popescu nu mai are dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice timp de doi ani şi nu mai poate ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Instanţa a mai stabilit că fostul vicepreşedinte al Judecătoriei Petroşani nu mai are dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie, ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Din luna aprilie, în arest

Valentin Popescu a fost arestat preventiv în data de 31.03.2010. Potrivit procurorilor anticorupţie, acesta a făcut demersuri pentru achiziţionarea, printr-un interpus, a unui apartament aflat în proprietatea denunţătorului, deşi în momentul licitaţiei de vânzare, ca urmare a executării silite, exista un litigiu pe rolul Judecătoriei Petroşani, repartizat spre soluţionare chiar inculpatului. În plus, procurorii anticorupţie spun că „inculpatul Popescu Valentin a intervenit telefonic la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Deva, pentru ca rezultatul analizei toxicologice pentru stabilirea alcoolemiei unei persoane surprinse în trafic în timp ce conducea autoturismul sub influenţa băuturilor alcoolice, să releve în mod nereal că acesta nu a consumat băuturi alcoolice. Persoana pentru care s-a făcut intervenţia este fiul interpusului prin care inculpatul Popescu Valentin a adjudecat apartamentul, în urma licitaţiei“.

Favoruri sexuale în schimbul sentinţelor

De asemenea, în perioada februarie – martie 2010, vicepreşedintele Judecătoriei Petroşani ar fi primit, conform anchetatorilor, de la două persoane, foloase patrimoniale şi nepatrimoniale, pentru a-şi îndeplini îndatoririle de serviciu legate de soluţionarea unor cauze civile, respectiv pronunţarea unor soluţii în favoarea mituitorilor.

Conform procurorilor, fostul vicepreşedinte al Judecătoriei Petroşani ar fi cerut chiar favoruri sexuale în schimbul unor sentinţe favorabile. Magistratul Valentin Popescu a fost înregistrat în timp ce stabilea cu o femeie al cărei proces îl judeca el, detaliile unei întâlniri amoroase, care în cele din urmă s-a şi consumat.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gura lumii

Frământări majore în rândul unui partid cu tradiţie pe plaiuri hunedorene, unde decizia de a importa un candidat i-a nemulţumit...

Start la înălţime pentru CSS Deva

Echipa de baschet masculin, sub 18 ani, a CSS Deva, antrenată de Dan Ghiguţă, a început noul campionat cu o...

Belu vrea longevitate

Antrenorul Octavian Belu (foto) a apreciat drept notabile rezultatele de la Campionatul Mondial şi a precizat că gimnastele ar trebui...

Închide