Jandarmii vor putea folosi arme cu tranchilizante pentru imobilizarea animalelor periculoase

11 octombrie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Senatul României a adoptat propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române. Proiectul a fost iniţiat de senatorul PSD Viorel Sălan (foto) şi a fost votat cu 74 de voturi „pentru”, 23 de voturi „împotrivă” şi nici o abţinere.
Noua lege oferă cadrul legal adecvat pentru ca jandarmii montani să poată interveni direct în situaţiile în care animale sălbatice devin periculoase pentru viaţa oamenilor sau distrug bunuri ale acestora. Jandarmii vor avea în dotare arme cu tranchilizant şi gloanţe de cauciuc, dar şi dispozitive cu ultrasunete, pentru situaţiile în care vor fi nevoiţi să riposteze faţă de atacurile animalelor periculoase.
„Este un proiect la care lucrez de aproape doi ani şi am promovat aceste modificări bazându-mă în primul rând pe experienţa profesională personală. Nu a fost greu să constat că frecvenţa semnalărilor la numărul unic «112» a incidentelor implicând animale sălbatice devenite periculoase a crescut mult şi că legile în vigoare nu permiteau jandarmilor aflaţi în misiune să rezolve situaţia eficient până la capăt. Creşterea populaţiei de urşi din România până la cote dificil de gestionat de către autorităţi reprezintă de asemenea un factor agravant. De aceea, modificarea propusă de mine a căpătat caracter de prioritate. Sunt foarte bucuros că am reuşit să finalizez această iniţiativă legislativă şi că am reuşit astfel să vin în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor”, ne-a declarat senatorul PSD Viorel Sălan.
Senatul fiind Camera decizională, Legea 263/04.09.2017 va merge acum la promulgare.

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Declaraţie politică a senatorului PNL Eleonora-Carmen Hărău, făcută în plenul Senatului: „Până când trebuie să mai moară oameni în Valea Jiului pentru a se rezolva problemele economice şi sociale din această zonă?”

Doamnelor şi domnilor senatori, Tragedia de la Mina Lupeni din Valea Jiului – judeţul Hunedoara a atras din nou atenţia...

Florin Oancea, susţinut şi de Polul Naţional Ecologist

Ieri, candidatul PNL la Primăria Deva, Florin Oancea (foto în centru), a încheiat un protocol de susţinere cu Polul Naţional...

Servituţi de trecere

Proprietarul unui imobil care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i se permită trecerea pe fondul...

Închide