Jandarmii îşi fac treaba bine, la Sarmizegetusa Regia

05 Sarmi jandarmiNatalia Bumbac

Ieri, în şedinţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) a fost prezentată activitatea Postului de jandarmi montani de la Grădiştea de Munte, însărcinaţi cu paza cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia.
Potrivit informaţiilor transmise de Prefectură, din iunie 2013 până în septembrie 2015, jandarmii au executat 834 misiuni de menţinere a ordinii publice în zona monumentului istoric Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte. La aceste misiuni au participat peste 1.700 de jandarmi. Totodată, în aceeaşi perioadă au fost constatate 123 de fapte contravenţionale, care au constat, în principal, în încălcarea regulamentului de vizitare a sitului arheologic. Principalele fapte sancţionate de jandarmi au fost: nerespectarea orarului şi a traseelor de vizitare, escaladarea monumentului, consum de alcool şi camparea în incinta sitului etc.
Sarmizegetusa Regia este singura cetate dacică din Munţii Orăştiei trecută în administraţia Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, monumentul istoric fiind păzit în permanenţă de către jandarmi. Fapt care s-a dovedit a fi extrem de important şi prin prisma evenimentelor neplăcute care au avut loc la mijlocul acestei luni. Atunci când siturile cetăţilor Costeşti-Cetăţuie, Costeşti-Blidaru, Băniţa, Piatra Roşie şi Feţele Albe au fost vandalizate de persoane necunoscute, Sarmizegetusa Regia fiind singura care nu a avut de suferit de pe urma acelor indivizi. Până în prezent, autorităţile judeţene au făcut nenumărate demersuri pentru trecerea tuturor cetăţilor dacice, monumente istorice aflate sub protecţia UNESCO, din administrarea Ministerului Culturii în administrarea CJ Hunedoara, doar că de fiecare dată s-au lovit de un refuz. Tot pe această temă, administratorul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky, a mers la Sighişoara unde, astăzi, va avea o întâlnire cu ministrul Culturii. Vladimir Brilinsky a afirmat că îi va înmâna ministrului un memoriu prin care doreşte să atragă atenţia asupra situaţiei în care se află cele cinci cetăţi dacice.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.