Iuliu Winkler: Viaţa oamenilor din ţările măcinate de conflicte trebuie schimbată în bine

Experienţa ne arată că implementarea Regulamentului european pentru minera­lele care provin din zone de conflict a înce­put cu succes şi produce deja efecte, consideră europarlamentarul Iuliu Winkler (foto) (UDMR, PPE), cel care a fost rapor­torul Parlamentului European (PE) în acest dosar.

Fără încălcarea drepturilor omului
„La jumătate de an de la intrare în vigoa­re, regulamentul european începe să producă efecte. Cel mai important scop al PE este acela de a schimba în bine viaţa oamenilor din ţările măcinate de conflicte interne, iar regulamentul are capacitatea de a împlini acest obiectiv dacă vom continua să colaborăm cu instituţiile din ţările terţe şi dacă vom încuraja industriile europene să se comporte responsabil”, a afirmat deputatul european în cadrul unui dialog on-line găzduit de preşedintele Comisiei de Comerţ Internaţional (INTA) a PE, Bernd Lange, şi care a fost organizat de Fundaţia Friderich Ebert.La dialogul Bru­xelles – Kinshasa au participat reprezen­tanţi ai Consiliului Economic şi Social din Republica Democratică Congo (RDC), ai Reprezentanţei UE în RDC, ai asociaţiilor industriale europene şi societăţii civile care acţionează în plan global.
„Ca raportor în dosarul referitor la mi­neralele din zonele de conflict am avut ca prioritate implementarea regulamentului european în ţările terţe, ajutând comuni­tăţile locale să elimine încălcările drep­tu­rilor omului şi exploatarea care sunt frec­vente în sectorul extractiv din zonele de conflict şi statele eşuate. Dialogul cu par­tenerii din RDC a confirmat faptul că buna guvernare este un element esenţial pentru atingerea acestor obiective. De aceea, UE va trebui să acţioneze în continuare atât la nivelul serviciului diplomatic european, cât şi prin intermediul politicilor de dezvoltare pentru implementarea unor programe concrete. Statele măcinate de conflict sunt de cele mai multe ori state eşuate, în cazul cărora nivelul regional şi local al guvernării trebuie consolidat. Este, de asemenea, foarte importantă colaborare cu societatea civilă, iar UE trebuie să continue progra­mele de asistenţă care susţin societatea civilă şi întăresc capacitatea de acţiune a acesteia”, a declarat Iuliu Winkler.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare