Iuliu Winkler: Birocraţia şi centralizarea excesivă sufocă România

21 septembrie 2017 | 5 Comentarii | Publicat in: Politica si administratie

România este sufocată de birocraţie şi centralizare excesivă în domeniul absorbţiei finanţărilor europene din cadrul Politicii de Coeziune, a declarat, ieri, la Deva, într-o conferinţă de presă, europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (foto) (UDMR, PPE), preşedintele UDMR Hunedoara.
Potrivit acestuia, lentoarea cu care România absoarbe fondurile europene aferente actualului Cadru Financiar Multianual 2014-2020 a stârnit îngrijorare în cadrul Comisiei de Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European (PE), precum şi la nivelul întregului legislativ european, cu atât mai mult cu cât se anunţă un ”adevărat război” în legătură cu bugetul european după 2020.
”România stârneşte îngrijorări la Bruxelles în rândul susţinătorilor Politicii de Coeziune. În contextul în care Brexit-ul va duce la micşorarea cu şapte-opt procente a bugetului UE, deja există voci care cer diminuarea fondurilor pentru Politica de Coeziune sau chiar desfiinţarea acesteia, iar preformanţa negativă a României în domeniul absorbţiei de fonduri le serveşte acestora ca argument”, a spus deputatul european.
Conform lui Winkler, recenta vizită a Comisiei REGI în judeţul Cluj, la care a luat şi el parte în calitate de membru supleant, a avut un dublu scop, în primul rând de a trage un semnal de alarmă pentru autorităţile de la Bucureşti în privinţa slabei absorbţii de fonduri, dar şi de a înţelege care sunt motivele reale pentru o asemenea contraperformanţă.
”O primă concluzie a fost aceea că birocraţia şi centralizarea excesivă ne sufocă. (…) Nu mai departe, Joachim Zeller, colegul meu în Comisia REGI şi şef al delegaţiei de la Cluj, a comunicat autorităţilor române faptul că din birocraţia cu care se confruntă beneficiarii de fonduri din România, doar 30 la sută se datorează Bruxelles-ului, restul de 70 la sută este creată de Bucureşti. Legislaţia adoptată de PE pentru Politica de Coeziune are 270 de pagini, regulamentele Comisiei Europene însumează circa 2.000, în vreme ce regulamentele adoptate la Bucureşti au 15.000 de pagini. (…) Apoi, primarii cu care ne-am întâlnit şi am discutat au ridicat problema birocraţiei şi centralizării excesive impuse de autorităţile de la Bucureşti. Ei ne-au spus că au, uneori, de întocmit şi câte 5.000 de pagini de documentaţie pentru un proiect şi de multe ori după ce ajung cu dosarele la Bucureşti li se spune că trebuie să revină pentru că nu au completat corect anumite formulare. Această problemă ar putea fi rezolvată foarte simplu dacă circuitul documentelor s-ar face electronic şi dacă s-ar elimina avizele, acordurile şi toată hârţogăria inutilă”, a arătat Winkler.
Deputatul european susţine că pentru o absorbţie eficientă a finanţărilor europene, România trebuie să recurgă cât mai rapid la debirocratizare şi la descentralizare. ”Banii trebuie să ajungă la nivel local, pentru că nevoile de dezvoltare ale comunităţilor sunt cunoscute cel mai bine de consiliile judeţene şi cele locale”, a subliniat europarlamentarul. (A. Năstase)

Loading...

Comentarii (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ealocin spune:

  Asta e autocritica ? 🙂 (intr-o forma sau alta ati fost tot timpul la guvernare ).

 2. Eros Pista spune:

  Cum poti sa fii la guvernare intr-o forma sau alta ? Deci, doar UDMR e de vina ?

 3. Machiavelli spune:

  Ce ai bace ungure ?!
  Vrei sa te urecheze fratele tau Daddy ?!
  Ori nu ati primit cat ati vrut ?!

 4. Bencze Gergely spune:

  Mai Pseudomachiavelli, nu te mai criza si nu te mai da Marioara mai superioara. Cand liberalul tau Calin Anton Constantin Popescu Tariceanu era mai ultraliberal decat ultra liberalul de azi Florin Roman le executa tot felul de cereri, printre care si liceul catolic din Tg Mures. Atunci eram buni ca sa nu plecati de la ciolan cum voia Matrozul Turmentat si voturile noastre nu aveau miros. Acum, vezi Doamne sunteti mari patrioti in frunte cu jalnicul ala de Roman care sfarseste greva foamei inainte de a o incepe. Asa ca, ciocul mic ca daca veniti la putere veti avea nevoie de noi si iar va gudurati pe langa noi.

 5. torpila spune:

  Măi nea winklere de’un le sti pe toate că.la.revolutie pe 24 dec 1989 stăteai ascuns in casă ai zis ca nu esti prost sa mori ca alti Ai casa pe Romanilor in hd nu-i așa? Si acum ai ajuns mare euro șparlamentar pe spatele mortilor de la.revolutie să iti fie de bine

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Ministrul Agriculturii se întoarce în Hunedoara

Comunicat de presă

Bulina neagră 22.09.2017

Cristian Adonis Pobirci, bărbat din Vulcan

Bulina albă 22.09.2017

Marcos Angulo, antrenor al echipei Autobergamo Deva

Închide