ITM a încheiat ancheta de la accidentul mortal din Mina Lupeni . Se cunosc cauzele, nu şi vinovaţii

Natalia Bumbac

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a făcut publice concluziile cercetării accidentului de muncă din 5 octombrie 2017 de la Mina Lupeni, soldat cu moartea a doi mineri.

Patru angajaţi ai minei au fost surprinşi atunci în subteran la o adâncime de peste 400 de metri, după ce tavanul unei galerii s-a surpat. Unul dintre ei a reuşit să se autoevacueze, iar altul a decedat pe loc. Ceilalţi doi mineri au fost extraşi în viaţă de sub dărâmături, unul cu politraumatisme şi a avut nevoie de îngrijire medicală, colegul său însă nu a supravieţuit şi a decedat în spital.
Ancheta inspectorilor ITM a fost completată de expertiza tehnică întocmită de Universitatea din Petroşani. „În final, conform raportului, au fost identificate patru cauze principale care au concurat sinergic la producerea respectivului eveniment. Cauzele principale, conform expertizei tehnice sunt: starea de tensiune excesivă, dezvoltată asupra preabatajului Panou 7C; prezenţa faliei direcţionale care a intersectat preabatajul; efectul undelor seismice generate de explozii asupra stabilităţii faliei; susţinerea abatajului a fost incapabilă să preia sarcina dinamică produsă la surparea cărbunelui şi a rocilor din acoperiş”, se precizează în comunicatul ITM Hunedoara.
Cu alte cuvinte, ne-a explicat inspectorul şef al ITM Hunedoara, Adrian Bozdog, concluziile anchetei relevă faptul că surparea galeriei era, practic, inevitabilă, din cauza existenţei simultane a celor patru factori care au determinat-o. Totuşi, despre „incapacitatea abatajului de a prelua sarcina dinamică”, sau cât de rezistenţi sau conformi au fost sau nu stâlpii de susţinere folosiţi în exploatarea minieră, nu am obţinut răspunsuri precise.
Cazul, însă, nu a fost închis definitiv. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani au în lucru un dosar penal în care cercetează cauzele decesului celor doi mineri. Deocamdată, în dosar nu există suspecţi, cercetările fiind efectuate asupra faptelor. „S-au audiat martori. Deocamdată nu există date care să determine calitatea de suspect a vreunei persoane. Se fac în continuare acte de cercetare In Rem. Obiectul dosarului este de ucidere din culpă şi infracţiuni la protecţia muncii”, a declarat procurorul Darius Roman, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani.
În tragedia din 5 octombrie 2017 de la Mina Lupeni, Codlean Iuliu, în vârstă de 38 de ani, a decedat pe loc, iar Suciu Ionel, de 44 de ani, a murit la două zile în Spitalul Floreasca din Capitală.

One thought on “ITM a încheiat ancheta de la accidentul mortal din Mina Lupeni . Se cunosc cauzele, nu şi vinovaţii

  • 7 februarie 2018 la 14:44
    Legătură permanentă

    Tipic romanesc! Sa nu ne miram,la Uricani dupa 5/6 ani nu se cunosc vinovatii ! Cica justitia e independenta! Traiasca partidul,indiferent care e la putere!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.