Actualitate

Îşi caută dreptatea la CEDO

Maximilian Gânju

Nelu Bobîrnac (foto), un miner din Valea Jiului, a suferit în anul 2003 un grav accident de muncă, fiind ars pe o suprafaţă foarte mare a corpului, după o acţiune de salvare derulată în subteranul EM Lonea. După luni de stat pe patul de spital, ortacul şi-a revenit şi, când credea că îşi va putea relua viaţa, a mai primit o lovitură.

Nici un sprijin
Astfel, reprezentanţii Companiei Naţionale a Huilei Petroşani au încercat să minimalizeze gravitatea accidentului colectiv de muncă iar ortacului i-au fost retezate din drepturile care i se cuveneau. Alături de Nelu Bobîrnac, trei mineri au fost răniţi în accident însă autorităţile au încercat să diminueze gravitatea evenimentului, prin ştergerea din registre a unui rănit şi chiar schimbarea cauzei exploziei, spune minerul. „Toate acestea mi-au creat prejudicii fizice, materiale şi morale şi de atunci, nu au încetat acţiunile de intimidare şi ameninţare la adresa mea, deoarece eu am declarat ce s-a întâmplat de fapt”, afirmă Nelu Bobîrnac, într-o scrisoare deschisă, adresată ministrului Adriean Videanu. Pentru drepturile lui, Bobîrnac s-a judecat întâi la Petroşani, apoi la Tribunalul Hunedoara, însă, fără succes. Omul povesteşte că nu a avut nici un sprijin din partea administraţiei miniere de la CNH Petroşani, ba chiar, au fost ascunse probe importante, care nu s-au comunicat nici la proces ori în demersurile lui ulterioare. A avut însă şi mai mult de suferit, după ce a primit ameninţări şi chiar a fost la un pas de a fi lăsat pe drumuri. Din cauză că în România nu şi-a găsit dreptatea, Nelu Bobîrnac a făcut o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi arată în detaliu ce a pătimit, pentru că a avut curaj să spună ce s-a întâmplat cu adevărat.

One thought on “Îşi caută dreptatea la CEDO

  • „Nelu Bobîrnac (foto)…” Unde e foto ca eu vad in foto doar pe dl. Mircea Lepadatu. Sau Nelu Bobirnac e pseudonimul lui?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura