FlashSport

Bolizii 4×4 au început aventura în munţii Hunedoarei

Ciprian Marinuţ

Raliul „Transilvania Adventure Trophy”, etichetat drept cel mai important eveniment off-road din Europa, oferă adrenalină pe 4×4 roţi, pentru 57 de echipaje duble din 25 de ţări şi spectacole automobilistice de zile mari, publicului din judeţul Hunedoara.

Parada cailor putere

Monştrii 4×4 s-au echipat la… patru ace şi au demarat aventura off-road din acest an, cu o defilare la startul festiv, care a avut loc, ieri, în jurul orei 13.00, în faţa Casei de Cultură din Deva.

Fără papion şi frac, dar cu motoarele turate la maximum şi cu echipamente speciale pentru noroi, nămol şi alte obstacole, bolizii şi-au făcut încălzirea la Pădurea Bejan, unde a fost amenajat traseul pentru etapa prolog. Căţărările pe pantă, evadările din gropi şi mlaştină sau echilibristica pe marginea dealului i-au pus în gardă pe piloţi şi au satisfăcut setea de adrenalină a peste 500 de deveni, care au înfruntat canicula. Probele de foc ale participanţilor la „Transilvania Adventure Trophy”, veniţi să îşi testeze îndemânarea, puterea maşinilor şi curajul, vor începe de azi, când echipajele vor porni pe traseele din munţii, dealurile şi pădurile hunedorene.

Mulţi români şi patru hunedoreni

Cele 57 de echipaje (la ediţia 2009 au fost peste 100, dar criza….) se vor întrece la două categorii: Hobby (31 de echipaje) şi Extrem (26 de echipaje). Cele mai multe echipe sunt din Austria şi Germania, dar bine reprezentate sunt şi Italia, Slovacia, Ungaria, Belgia şi România. Printre participanţii din ţara noastră se află mai mulţi campioni naţionali de off-road şi un echipaj sută la sută hunedorean. „E un semn bun că avem din ce în ce mai mulţi piloţi din România. Sunt unii campioni naţionali, cu mare experienţă, însă, nu aş paria pe ei”, a spus Virgil Marin, principalul organizator al competiţiei. Echipajul hunedorean format din viceprimarul Devei, Cosmin Costa, Mihai Ionescu, Ciprian Hidişan şi Paul Cazan, are de apărat blazonul de câştigători ai ediţiei 2009 la clasa Hobby. „Avem maşini mai bune şi mai multă experienţă, însă, va fi foarte dificil, întrucât traseul e periculos, din cauza ploilor. Primul obiectiv e să ajungem la linia de start, iar apoi ne dorim să fim măcar pe podium”, au spus piloţii celor două echipe hunedorene, Cosmin Costa şi Ciprian Hidişan, care vor alerga pe o Toyota LC şi un Range Rover. În premieră la Raiul TAT la start s-au aflat şi două echipaje de la Dacia Duster, care s-au descurcat foarte bine în etapa prolog şi promit să facă o figură frumoasă şi în continuare.

Patria off-road-ului

Vor fi în total cinci zile de concurs, iar în fiecare dintre acestea, se va alerga pe o probă a cărei lungime variază între 60 şi 100 de kilometri. Cursele se vor desfăşura numai pe trasee off-road, cu coborâri în pantă foarte mare, traversări de râuri şi escaladări de prăpăstii. Traseele sunt în Munţii Apuseni, Munţii Poiana Ruscă şi Munţii Metaliferi, pe drumuri forestiere şi prin albii de râuri. „Dotaţi” cu absolut toate obstacolele pe care natura le-a inventat, munţii din judeţul Hunedoara sunt decorul perfect pentru astfel de competiţii extreme.

Stricţi la securitate

Organizatorii au întocmit un regulament strict, pentru a se evita incidentele. „Veţi rula prin sat, pe unde maşinile ajung foarte rar, iar acolo, viteza maximă admisă este de 20-25 de kilometri pe oră. Cine depăşeşte această viteză va fi penalizat. De asemenea, sunteţi obligaţi să respectaţi proprietăţile localnicilor şi veţi plăti în cazul în care le veţi deteriora culturile sau alte bunuri. În fine, concurenţii sunt obligaţi să-i ajute pe adversarii care se confruntă cu probleme medicale, până la sosirea celor care asigură primul ajutor”, a declarat Virgil Marin, principalul organizator.

Organizatorii vor ca prin „Transilvania Adventure Trophy” să promoveze şi turismul în Hunedoara şi în România. Străinii care nu concurează, dar care însoţesc echipajele, au la dispoziţie un program special, care include vizite la obiectivele turistice.

Competiţia se va încheia vineri, 16 iulie, la Deva, cu festivitatea de premiere şi un show cu multe surprize.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura