Actualitate

Iohannis cere noi recruți pentru Armată. Rezerviștii își amintesc ce au făcut în Armată

Președintele Klaus Iohannis cere noi recruți în Armată, în timp ce este în dis­cuție un proiect de lege privind sta­giul militar voluntar, care urmează să ajungă în Parlament pentru dez­bateri în regim de urgență, scrie digi24.

Obligație fundamentală
Șeful statului a declarat ieri că România trebuie să intensifice efor­turile pentru a consolida rezerva de per­sonal militar, pentru a revitaliza in­dustria naţională de apărare şi pentru a mo­derniza infrastructura de transport. „Apărarea cetăţenilor noştri este una dintre obligaţiile fundamentale ale statului român. Nu poate fi însă garan­tată siguranţa oamenilor, în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă. Începând cu anul 2023, România a cres­cut de la 2 la sută la 2,5 la sută alo­carea din PIB pentru Apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pen­tru motivarea, instruirea şi per­fec­ţionarea militarilor noştri şi pentru a creşte nivelul de interoperabilitate cu for­ţele aliate. În paralel, trebuie să in­tensificăm eforturile pentru a con­so­lida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria naţională de apă­rare şi pentru a moderniza infra­struc­tura de transport”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul evenimentului „ROMÂNIA – NATO, 20 de ani”, des­fă­şurat la Palatul Cercului Militar Naţio­nal. Declarațiile au loc în contextul în care un act normativ aflat în dezbateri la Parlament privind stagiul militar se adresează femeilor şi bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care ar putea opta pentru pregătirea militară în cadrul MApN timp de 4 luni, urmând ca după terminarea stagiului să intre în rezerva militară. Armata obli­ga­torie în România nu este deo­cam­dată în plan, a mai spus Klaus Iohannis.

Până în 63 de ani
Timp de 5 zile, rezerviștii cu do­miciliul în Galați și Brăila sunt chemați în unități militare pentru a li se face controlul me­dical, psihologic, instructajul și să pri­mească echipament și armament. În poligonul Smârdan din județul Galați, unul dintre cele mai mari din țară, are loc o secvență de tragere cu armament de infanterie. Rezerviștii folosesc pis­tolul mitralieră și muniție reală și trag asupra unor obiective pentru a-și aminti ce au învățat în Armată. Rezer­viștii sunt persoane de până în 63 de ani care au executat serviciul militar sau care au activat în sistemul național de apărare a țării, dar pot fi chemați la instructaj și tineri incorporabili cu vârste între 20 și 35 de ani. În Galați, un astfel de exercițiu nu s-a mai făcut din 2011, iar în județul Brăila din 2015. Sco­pul acestor exerciții este de a-i fa­mi­li­a­riza pe rezerviști cu noua tehnică mi­li­tară, care a intrat între timp în dotarea Armatei Române și, de asemenea, să-și reamintească cunoștințe din armată. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura