Ioan Faur: grea e viaţa fără bani de investiţii

Magdalena Şerban

Să te aventurezi în actul administrativ al unei comune, în anul 2012, poate fi catalogat drept un gest curajos. Banii de la bugetul local sunt puţini, Guvernul pare să fie mai schimbător ca vremea, iar finanţările europene sunt greu de prins. La Ribiţa, se resimt toate aceste lucruri la un loc.

Centrul de Informare Turistică se lasă aşteptat
Chiar dacă există bunăvoinţă şi multă muncă printre zeci de cerinţe care mai de care mai pretenţioase, rezultatele bune nu vin întotdeauna uşor. “Pe Măsura 313, am accesat un proiect (în valoare de 100.000 de euro) pentru înfiinţarea unui Centru de Informare Turistică în satul Crişan, prin reabilitarea unei clădiri vechi, fosta Remiză de Pompieri. Din păcate, birocraţia îşi spune cuvântul. Astfel, suntem la limită cu termenul de finalizare a procedurii de achiziţie, dar sperăm ca până în noiembrie, să se rezolve totul“, spune Ioan Faur (foto), edilul şef din Ribiţa.

Drumurile, o corvoadă
Nici la capitolul drumuri nu se stă mai bine. Prin urmare, un drum judeţean ce tranzitează comuna a avut parte, în cadrul unui program multianual de investiţii, de modernizare. Anul trecut, s-au reabilitat doi kilometri, însă în acest an, se pare că  ajutorul financiar al Consiliului Judeţean Hunedoara se lasă aşteptat. Totodată, pe PNDI, erau prevăzute reabilitările unor drumuri comunale, precum şi o reţea de canalizare, însă Guvernul a sistat această formulă de finanţare. “Banii s-au dus pe tot soiul de acte şi avize. Pur şi simplu, s-au pierdut aiurea. Ce să mai zicem, decât că ne vom încerca norocul pe alte axe. Bucuria, deocamdată, ne este finanţarea reabilitării a 13,5 km de drumuri agricole din Ribiţa şi Crişan, printr-un proiect câştigat pe Măsura 125A (un milion de euro), finalizat şi recepţionat. Apoi, la anul, vom debuta cu programul de regularizare a torenţilor (demarat pe Măsura 125C), proiectul fiind declarat eligibil şi finanţabil. De asemenea, mai avem un proiect, în valoare de 100.000 de euro, pe care-l vom depune acum, prin GAL-ul din care facem parte, pentru reabilitarea şi modernizarea căminului cultural din Dumbrava de Jos”, a mai precizat primarul comunei Ribiţa.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.