Invitație la manifestarea comemorativă Omagiu lui Crișan
Magdalena Șerban
Duminică, 22 octombrie 2023, sunteți așteptați să-i aduceți un Omagiu lui Crișan, în cadrul unui eveniment ajuns la ediția a XLIII-a și dedicat personalității istorice şi jertfei unuia dintre conducătorii Răscoalei de la 1784, Gheorghe Crişan. Organizarea e semnată de Consiliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara și administrația publică locală din Ribița.
Suntem, datorită jertfei lor
Răscoala iobagilor români din 1784-1785 a avut un mare ecou în Europa şi America. Pentru prima dată, s-a aflat de existenţa în Transilvania a unei naţiuni majoritate de origine neolatină, românii, a căror soartă era dintre cele mai nenorocite din Europa. Însă în memoria colectivă, marcant e episodul sângeros al execuţiei capilor Răscoalei şi a altor sute de iobagi care s-au răzvrătit împotriva nedreptăţilor. Despre Crișan se știe că avea 52 de ani la momentul răscoalei și era, așa cum îl descria Nicolae Densușianu, „un țăran înfocat, resolut, sever și superb, cu un esterior frumos și impunător […] În tinerețile sale, Crișan fusese soldat în regimentul contelui Francisc Gyulai, după cum singur ne spune, și aici disciplina militară înăspri și mai mult natura sa de fier, încât el rămase nemișcat în mijlocul crâncenelor vărsări de sânge, ce le comiseră oamenii săi cu nobilii din Zarand”. “Crișan, eroul zărăndean, este una dintre figurile marcante ale istoriei, pe aceste pământuri, scriindu-se cu mult sânge și cu jerfă supremă o parte a existenței noastre, ca popor. Este de datoria noastră morală să-i readucem în atenția publică ori de câte ori avem ocazia pe el și pe toți cei care ne sunt adevăratele valori patriotice, cei care au făcut ca dincolo de propria viață să putem noi să construim un viitor. Anual, se organizează acest eveniment-omagiu, în semn de mare prețuire și respect. Ca de obicei, în cadrul festivității se va desfășura o ceremonie religioasă şi se vor depune coroane şi jerbe de flori la Monumentul lui Crişan, urmând un spectacol folcloric. Detalii despre program, inclusiv cel artistic, găsiți în afișul alăturat. Vă așteptăm cu mare drag. Fie-i memoria binecuvântată acestui erou al neamului românesc! Dumnezeu să-l odihnească în raiul veșniciei sale“, a transmis Ciprian Roman (foto), managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara.
Casa natală are ușile deschide pentru vizitatori
În fiecare an, sute de turiști ajung în județul Hunedoara pentru a vizita, printre altele, Casa memorială Crișan. Vatra natală a eroului a fost transformată în Casa memorială Crișan, fiind reconstruită în anul 1979, în conformitate cu o fotografie publicată în 1934 de istoricul Ioan Lupaș. Astfel, a fost păstrat aspectul din secolul al XVIII-lea. Fundația a fost făcută din piatră, iar cele două camere și cămara au fost consolidate cu bârne din lemn, iar acoperișul a fost făcut din paie. În prima încăpere au fost afișate documente legate de istoria locală, viața socială și economia din Transilvania din preajma Răscoalei, dar și a primelor evenimente ce au avut legătură cu aceasta. Povestea despre viața lui Crișan, ridicarea românilor din zonă pentru cererea drepturilor sociale și naționale, împreună cu tragicul sfârșit avut de cei trei conducători Horea, Cloșca și Crișan sunt foarte bine ilustrate prin intermediul imaginilor și textelor din muzeu. Cea de-a doua cameră a fost amenajată specific unui interior de casă din secolul al XVIII -lea, iar toate obiectele au fost lucrate de mâinile neobosite ale femeilor din sat. În fața casei sa se află bustul lui Crișan, realizat de sculptorul Marcel Olinescu, în anul 1929, ce constituie prima operă artistică din bronz dedicată căpitanului răscoalei de la 1784.