Comunitate

Invitație la „Festivalul Narciselor”

Magdalena Șerban

Ajuns la cea de-a XXI-a ediție, Fes­tivalul Narciselor va avea loc mâine și poimâine, în localitatea Sălașu de Sus. Este organizat de Consiliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara și Primăria și Consiliul Local Sălașu de Sus. Fiind o manifestare de tradiție, joacă un rol important în promovarea zonei, cu tot ceea ce în­seamnă frumusețea și specificul ei.

Regal folcloric
Ediția din acest an va debuta mâine, 20 mai, începând cu ora 10:00, când sub genericul „COPILĂRIA – FLOARE DE NARCISĂ ” vor avea loc ateliere de lucru, jocuri și competiții sportive în Poiana Narciselor, ca mai apoi, de la ora 16:00, pe terenul din satul Paroș să înceapă un minicampionat de fotbal intitulat ,,Cupa Narcisa”. Duminică, de la ora 11:00, pe terenul din satul Râu Alb ia startul Caravana Fotbalului Hunedorean, ce are ca scop încurajarea și sprijinirea acestei discipline sportive în mediul rural. Acțiunea va fi materializată în parte­ne­riat cu Asociația Județeană de Fotbal Hunedoara. De la ora 16:00, muzica populară va aduce sărbătoarea în lumina reflectoarelor, urmând să susțină re­ci­taluri tineri interpreți din Țara Hațegului – Georgiana Socaci, Dragoș Avrămesc, Alexandra Giurgiu, Ciprian Vîrvoniu, dar și cunoscuți și îndrăgiți promotori ai folclorului autentic, așa cum sunt Robert Târnăveanu, Ciprian Roman, Bogdan Toma, Ovidiu Homorodean, Mariana Suciu, Alisa Toma, Amalia Otea, Constantin Bogdan, Marilena Stroia, Norica Hațegan, Bianca Munteanu, Tibi Cerna, Roxana Cerna și Rareș Nistor. Vor mai evolua dansatorii Ansamblului Fol­cloric Hațegana (coregrafie semnată de Vasile Enea), iar acompaniamentul va fi asigurat de formația condusă de pro­fesor Ionel Coza. Prezentarea îi revine Cristinei Ursu. Seara se va încheia spec­taculos, cu focuri de artificii. ,,Pentru noi, este o manifes­tare definitorie, care nu doar că duce mai departe obiceiurile locale, ci și ajută foarte mult în a face cunoscută întreaga Țară a Hațegului. Ne-a bine­cu­vântat Dumnezeu cu o natură darnică, cu oameni primitori și cu meleaguri deosebite. Ne-am bucura să le descoperiți alături de cei dragi, iar cei care deja vin aici an de an, am dori să le redescopere valoarea unică. Vă aș­tep­tăm” , a fost invitația lansată de Ioan Vlad (foto), primarul din Sălașu de Sus.

De ce e un loc atât de special
Turiştii, indiferent din ce colț al țării sau al lumii vin, trebuie să păşească măcar pentru câteva minute în poiana de poveste, plină cu narcise. Zona în care florile sălbatice acaparează câteva hectare are şi ea o istorie interesantă. Se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare, între localităţile Sălaşu de Sus şi Nucşoara, în apropierea Parcului Naţional Retezat, şi se spune că este o „insulă preistorică“, în care cresc plante care au rezistat încă din perioada gla­ciară, când tot arealul era o imensă taiga, aproape la fel cum este astăzi Siberia. Din paradisul de plante preis­to­rice, poate cel mai mult atrage un „regal“, cel al narciselor. Apariţia florilor la poa­le­le Retezatului, în perioada în care n-ar mai trebui să înflorească, este explicată prin faptul că printre pietrele de granit de sub sol curg ape reci din Munţii Retezat.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura