Inventatorul Birtok-Băneasă, sponsorizat de Primăria Deva

14 septembrie 2009 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate

Corneliu Birtok-Baneasa 4982

Nicolle Ebner

Implicarea MESAGERULUI HUNEDOREAN în rezolvarea problemelor comunităţii s-a soldat, din nou, cu o reuşită. Ca urmare a articolelor scrise de noi, tânărul inventator devean, Corneliu Birtok-Băneasă a obţinut de la Consiliul Local Deva, suma de bani pentru achitarea taxei necesare obţinerii brevetului de invenţie.

Susţinut în unanimitate
La începutul lunii septembrie, MESAGERUL HUNEDOREAN consemna  o nouă reuşită internaţională a studentului devean Corneliu Birtok-Băneasă, care, cu al său „filtru de aer supra-aspirant inversat”, a obţinut medalia de argint la Salonul de Inventică de la Moscova. Asta, după ce, în luna aprilie, a obţinut argintul şi la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva. La Moscova, inventatorul devean a pierdut şansa de a câştiga premiul OMPI (Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale), la care era favorit, deoarece nu reuşise să obţină brevetul de inventator. Şi, asta, din cauză că nu avea suma necesară, pentru că premiile şi recunoaşterea internaţională a invenţiei sale i-au adus doar lauri, nu şi bani. După ce cotidianul nostru a arătat această situaţie, executivul Primăriei Deva s-a implicat la rândul său şi l-a însărcinat pe consilierul municipal Carol Panduru să iniţieze un proiect de hotărâre, prin care deveanul să primească 5.000 de lei, bani necesari achitării taxei de obţinere a brevetului de inventator.

Sponsor principal la Moscova
Propunerea a fost votată în unanimitate de consilierii prezenţi la şedinţa extraordinară convocată la sfârşitul săptămânii trecute, aleşii locali fiind impresionaţi de reuşitele studentului, dar şi de faptul că acesta a reprezentat România la Salonul de Inventică de la Moscova, ca persoană fizică, iar pe afişul său, Primăria Deva a apărut ca sponsor principal (Corneliu a primit de la bugetul local 4.000 de lei, pentru deplasarea la Moscova). Pentru ca tânărul inventator să-şi poată continua cercetările, Consiliul Local Deva s-a asociat cu fundaţia înfiinţată de Corneliu Birtok-Băneasă, urmând să fie inclusă în programul de finanţare a activităţilor de cercetare, pentru anul 2010.

Caută investitor român
Scăpat de grijile financiare, tânărul se poate ocupa liniştit de identificarea unui investitor român, serios, pentru producerea în serie a filtrelor de autoturisme, premiate la nivel mondial. „Din păcate, am obţinut oferte din toată Europa, dar nici una din România. Însă, eu nu doresc să vând invenţia. Vreau să produc filtrele în ţara mea şi dacă este posibil, chiar în Deva”, a declarat, Corneliu.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Tomescu Dumitru spune:

  Romani adevarati
  Un roman genial si patriot este Corneliu Birtok-Băneasă
  Cea mai mare suparare a dansului este :
  ” eu nu doresc să vând invenţia. Vreau să produc filtrele în ţara mea şi dacă este posibil, chiar în Deva”, a declarat, Corneliu.”

  Bocule, Basescule, videanule, neamule asta e mina de aur a Romaniei : inteligenta .
  Si voi ii dati cu piciorul, stiti doar sa dati vina pe criza nu pe incompetenta, indiferenta voastra si mai vreti ca noi romanii sa avem incredere in voi, ce ne-ati bagat in nevoi ?

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Gura lumii

Vorbeşte lumea prin târg că, deşi independentul ...escu de la capitală nu şi-a anunţat oficial candidatura la preşedinţie, în teritoriu,...

70 la sută din familiile cu gemeni nu primesc indemnizaţii

Doar 33 de perechi de gemeni din judeţul Hunedoara, dintr-un total de 104, vor beneficia de prevederile modificate ale OUG...

„Constituţia şi unitatea statului român sunt de neatins”

„Sunt lucruri care ne-au făcut să supravieţuim pe aceste meleaguri, deoarece vremurile au fost grele pentru noi, românii. Dar, întotdeauna...

Închide