ÎNTRE CER ȘI PĂMÂNT – Chiar ajuți când ajuți?

Valentina Mureșan

Săptămâna aceasta am avut patru teme despre care am vrut să vorbesc și nu reușeam să rămân la una singură. De cele mai multe ori mă ajută universul, iar uneori chiar ia el deciziile în locul meu. În fine! Ideea e că tema a ales-o filmul serii și tot ce s-a întâmplat în ultimul timp în viața mea.   

Toată viața mea am ajutat, de la colegii la care le suflam câte ceva la lucrări, până la oameni talentați cărora le-am dat starturi în viață, bătrâni fără posibilități, oameni bolnavi, copii ai nimănui. Mai devreme sau mai târziu fiecare și-a văzut de drumul lui uitând de mine. N-am făcut niciodată o tragedie din asta, pentru că nu aveam așteptări, atunci când am ajutat. Dar recunosc că mi-ar fi plăcut senzația că am un loc în inima lor. Am studiat câțiva ani fenomenul și am ajuns la concluzia că pentru unii am fost omul potrivit la locul potrivit, un fel de canal prin care trebuiau să se împlinească lucruri, cu alții am plătit datorii karmice și alții pur și simplu nu au avut conștiință. Dar, dragilor dragi, cum mi-am ”luat-o” de la cei care nu mi-au cerut să-i ajut, dar i-am ajutat și de la cei care aparent vedeau în mine unica șansă, nu mi-am luat-o de la nimeni… Și iar apucă-te Valentino și studiază și iar verifică de ce ești bună de plată, când doar ai vrut să ajuți. Dar toate au rostul lor și sunt absolut convinsă că sunteți mulți cei ce v-ați regăsit în descrierea mea. Și acum am să vă explic ce am înțeles eu din treaba asta cu ajutatul oamenilor.

În primul rând vom pleca de la axioma conform căreia nimic nu e întâmplător, totul se petrece cu un motiv și totul are un scop! Eu cred cu toată ființa mea că nici frunza nu cade din pom fără voia Lui Dumnezeu. Deci, inevitabil, tot ce se întâmplă în și cu viețile noastre este în relație directă cu Dumnezeu și este îngăduit de El. Pe de altă parte legea liberului arbitru nu o încalcă nimeni în univers, nici măcar Dumnezeu. Deși, ca o paranteză, cred că sunt anumite situații când poate face acest lucru și, cumva ar fi perfect dacă ar fi așa. Viața fiecărui om este exact cum a ales el, fie la venirea în trup, fie pe parcursul vieții, conștient sau prin alegerile greșite pe care le face. Dar universul nu lasă nimic la întâmplare, de aceea este bine să analizăm corect situațiile în care vrem să ajutăm, sau ni se cere ajutorul. Situațiile grele de viață, cumpenele (cum se spune în popor) nenorocirile, bolile, sărăcia, neputința sunt ca niște bagaje pe care ni le pune Dumnezeu în spinare, ca să ajungem la linia de finish a mântuirii. Viața pe pământ poate fi atât bucurie, cât și școală de corecție. Depinde ce fel de spirit sunteți. Știu că v-am derutat puțin, de aceea am să merg pe un exemplu clar: să presupunem că vine la voi un prieten/cunoscut care a făcut un accident și vă cere să-l ajutați. Depinde și ce vă cere, dar revin mai târziu la acest aspect. Să-l analizăm mai întâi pe prieten: ce fel de om este, ce face el în viața de zi cu zi, e un om bun sau nu, își câștigă banii în mod corect, își prețuiește sau nu familia, soția, părinții etc. Sunt întrebări la care trebuie să răspundeți sinelui vostru. Apoi vedeți ce fel de accident a avut, poate sunt doar daune materiale, poate a vătămat sau ucis pe cineva. Și la final analizați cererea de ajutor. Dacă vi se cer bani și considerați că se cuvine să-l ajutați, atunci banii pe care este corect să-i dați trebuie să fie o sumă care să nu vă prejudicieze semnificativ pe voi, dacă nu-i mai primiți niciodată înapoi. Dacă veți da mai mult, sacrificându-vă pe voi și familia voastră, veți face o mare greșeală și față de voi și față de prietenul în cauză. Pentru că plătind integral un lucru pentru care prietenul vostru trebuia să facă un sacrificiu, sau strădania prin care făcea rost de bani trebuia să-l învețe ceva, practic, dându-i suma de care are nevoie îi veți cumpăra ”bagajul” destinului și i-l veți duce voi. În condițiile în care vi s-ar cere să interveniți ca să nu plătească, același lucru se va întâmpla, cu mențiunea că fiecare dintre voi va plăti înzecit în alte condiții, ceea ce era de achitat în cazul de față. Deci, nu vă faceți părtași la desagii nimănui! Dacă Dumnezeu îi pune în spate cuiva, știe El de ce o face, iar omul respectiv trebuie să și-i ducă și să găsească singur calea spre rezolvarea corectă a situațiilor în care se află.

Mai există un aspect: Dumnezeu lucrează prin oameni! E firesc să ajutăm, e firesc să nu fim împietriți în fața anumitor provocări. Și eu învăț lecția ajutorului și vă garantez că nu e una ușoară. Încă mă las folosită, încă pierd eu ca să nu supăr, încă mă mai prostește câte cineva, încă sufăr, încă dau sfaturi crezând că cineva chiar are nevoie de ele, dar știu că trebuie să trec prin toate capitolele acestei lecții. Nu știu să nu-mi pese și nu știu să nu ajut, de aceea cred că a venit momentul în care să analizez și eu și voi, dacă și când e important să ajuți. Și cred că toate răspunsurile stau în puterea Lui Dumnezeu și tot ce-și dorește El este să ne conectăm la voința Sa.

Dacă dorești să-mi scri, mă găsești aici: https://www.facebook.com/valentina.gheorghe.muresan/

 

Până săptămânaea viitoare…

ALEGEŢI SĂ TRĂIŢI CU DETAŞARE, BUCURÂNDU-VĂ DE VIAŢĂ!

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.