ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT. Altă iarnă, aceiaşi noi!

22 decembrie 2019 | 3 Comentarii | Publicat in: Educatie si cultura

DF-09134
Nativity
,
May 18, 2006
Photo by Jaimie Trueblood/newline.wireimage.com
To license this image (9139053), contact NewLine:
U.S. +1-212-686-8900 / U.K. +44-207 659 2815 / Australia +61-2-8262-9222 / Japan: +81-3-5464-7020
+1 212-686-8901 (fax)
[email protected] (e-mail)
NewLine.wireimage.com (web site)

Valentina Mureşan

Dacă iarna n-ar fi, n-am şti să recunoaştem vara, aşa cum, dacă moartea n-ar fi, nici viaţa n-ar fi de înţeles. Ne aşezăm sufletele în zăpada acestei ierni, de parcă sufletul ar putea îngheţa… Dar iarna ne aduce aminte de noi, de cei ce suntem cu adevărat, pentru că avem timp.
Timp să stăm cu noi şi cu gândurile noastre, petrecem mai mult timp cu cei dragi, uneori ne bucurăm de prezenţa lor, alteori le tolerăm defectele, pentru că aceste sărbători sunt pentru reaşezarea noastră în noi. Cine se naşte? Iisusul din noi! Harurile divine pe care le-a aşezat Dumnezeu în fiecare, vin să ne strige din adâncul conştiinţei, că ne-am uitat undeva pe drum. În această perioadă putem reface conexiunea dintre cer şi pământ, cu mult mai multă uşurinţă, pentru că se deschid toate portalurile, cumva se întrepătrund lumile. Îl aşteptăm pe Moş Crăciun, dar în realitate îl aşteptăm pe Dumnezeu să renască în noi, în matricea noastră energetică, vibraţiile eu-lui divin care ne permite să fim co-creatori ai universului.
În noaptea de Crăciun, bătrânii noştri ardeau toată noaptea în vatră, un butuc mare de stejar. El reprezenta pe de o parte moartea anului vechi, pe de altă parte, flacăra lui era simbolul luminii, al soarelui, adică al naşterii luminii din întuneric. Iar la bază, Crăciunul era un parastas uriaş, care avea să simbolizeze acelaşi triumf al vieţii, dar şi un simbol al veşniciei acesteia. Dar era şi o modalitate de ofrandă, de a da putere celor de dincolo să urce în vămi, să facă faţă în lumea cealaltă. Bătrânii noştri mai făceau ceva: la Sf. Andrei tăiau crenguţe de măr şi le puneau în apă, în casă, iar dacă anul ce urma avea să fie bun şi roditor, crenguţele de măr înfloreau exact în perioada Crăciunului. Iată de unde vin şi refrenele de astăzi, în care omul slăveşte floarea de măr. Românii au extrem de multe simboluri care au făcut şi pot face sens vieţii noastre. Trebuie făcută diferenţa între istorie, religie, etnografie şi folclor. Ele se îmbină perfect atunci când nu contravine una, celorlalte. Păcatul nostru este că ne place să le amestcăm, ba chiar îmbinăm cele vechi cu cele noi, inventând lucruri care nu mai au substanţă, punând şi nu descoperind alte valenţe ale celor vechi.
Eu mi-aş dori tare mult ca tinerii de azi, mai mult decât noi, părinţii lor, să îşi dorească să studieze, să-şi dorească să cunoască istoria reală a neamului nostru, să-i cunoască tradiţiile, să redescopere cântecul şi descântecul, să fie atât de curioşi încât să studieze viaţa spirituală a geto-dacilor, pentru că acolo este nucleul a tot ce este azi. Moşul de acum era înţeleptul de atunci, înţelept care trebuia să-i semene Lui Dumnezeu. El avea barbă albă, haine/robe albe sau verzi (era simbolul pădurii veşnic vii, deci a vieţii veşnice), avea în mână, fără excepţie, un toiag, un falx, iar acel toiag era făcut din lemn de alun şi avea încrustat atât „X-ul“ – simbolul întrepătrunderii lumilor, pentru că MOŞ-ul era cel care avea atât cunoaşterea acestei lumi, cât şi a celei de dincolo, era cel care tranzita/străbătea lumile şi avea cunoaşterea divină. Tot pe toiag, mai exista un alt simbol, SPIRALA, simbol al evoluţiei spirituale, al vieţii veşnice, a fluxului energetic. Cine mai poate spune astăzi, că dacii erau nişte barbari stupizi şi beţivani, ori este rău intenţionat, ori habar n-are ce spune! Am să rezerv un timp, începând cu anul viitor, pentru a vă oferi informaţii despre simbolurile dacilor, despre viaţa lor spirituală şi chiar despre înţelepciunea lor.
Revenind la Crăciun, am putea face un popas la ceea ce vine această perioadă să ne explice, chiar dacă Iisus nu s-a născut, în realitate, pe 25 decembrie. Cercetătorii nu s-au hotărât încă asupra datei exacte a naşterii (din nou un aspect ciudat), dar se presupune că s-ar fi născut undeva la începutul lunii octombrie, cu toate că alţi cercetători revendică luna iunie. Data de 25 decembrie este dată pe de-o parte de solstiţiu de iarnă, cât şi de data la care sunt sărbătoriţi alţi „mântuitori“, ale altor credinţe: Attis din Phrygia, Krishna din India, Dionysos din Grecia, Mithra din Persia, toţi născuţi pe data de 25 decembrie, dintr-o fecioară virgină. Iar explicaţia Crăciunului este simplă: Iisus nu s-a născut într-un palat, ci într-o peşteră/iesle, nu s-a născut într-o familie bogată, ci în familia unui tâmplar, nu a venit să dăruiască avuţii, ci să ne arate calea spre Dumnezeu. Iar Crăciunul este despre simplitate, iubire, daruri spirituale, virtuţi ale sufletului!
Vă îndemn să rămâneţi ancoraţi în bazele creştine ale acestei sărbători, să vă lăsaţi spiritul să preia din univers toate semnalele şi să deschideţi sufletul, ca Dumnezeu să poată pune în el, darurile Sale.
Suntem la final de an şi realizez că am petrecut împreună 49 de săptămâni. Lunea este ziua naşterii mele şi tot lunea am venit spre voi cu informaţii menite să nască în mintea voastră întrebări. Important este că mulţi dintre voi m-au căutat pe Facebook şi mi-au cerut alte detalii, au pus întrebări, au avut nevoie de mai mult decât vă ofer eu, în aceste articole. Iar acesta este marele meu câştig! Vă mulţumesc cu inima, tuturor celor ce vă faceţi timp să citiţi, să vă descoperiţi sufletele şi pe voi ca entităţi desprinse din Dumnezeu! Şi pentru că anul acesta devine istorie, dar una vie, a fiecăruia dintre noi şi vine un alt an, care va fi prezentul-viu al tuturor, vă doresc să descoperiţi pacea şi calea curată a vieţii! Să vă validaţi în raport cu Dumnezeu şi să nu mai căutaţi validarea în unitatea de măsură a oamenilor! Lucrul mâinilor voastre să sporească belşugul casei voastre, vorbele să vă fie domoale şi vindecătoare, iar faptele voastre să fie scrise în destinul care v-a fost scris spre mântuire!
Până anul viitor… ALEGEŢI SĂ TRĂIŢI CU DETAŞARE, BUCURÂNDU-VĂ DE VIAŢĂ!

Loading...

Comentarii (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Regele Dreptății .*. spune:

  Cel care îl poate rosti corect poate face ca Cerul și Pământul să tremure , fiindcă este numele care străbate tot Universul .
  Înălțimea Impenetrabilă , Înțelepciune , Inteligența , Iubirea , Dreptatea , Frumusețea , Fermitatea ,Splendoarea , Neprihănirea ,sunt virtuțile în care Cel Drept este Temelia Lumii .*.

  Adevărul și Dreptatea trebuie să învingă C .*. N .*. M .*.

 2. Regele Dreptății .*. spune:

  Nu te lăsa abătut din cauza lipsei tale de experiență , iar atunci când vei vedea că totul s-a transformat în cenușă , vei înțelege că totul merge bine . Astfel încât oricine ,familiarizat cu această artă să devină curajos , să aprecieze mai bine și să poată uni ceea ce este comun și ceea ce este prețios ,căci ceea ce căutați și veți găsi nu este de mică valoare .

  Frica de Dumnezeu a fost întotdeauna considerată esențială pentru succesul adevărului . Explicația trebuie căutată în faptul că operațiunile naturii stârneau în timpul primelor experiențe teama și uimirea . Nicio operațiune nu poate fi posibilă fără participarea Divinității .

  Îndură lângă propriul tău foc recunoscând un singur Dumnezeu și o singură Artă . Nu te abate de la cale căutând alt Dumnezeu , căci Domnul care se află pretutindeni va veni la tine .

  Odihnește-ți trupul și domolește-ți patimile ,astfel stăpânindu-te pe tine vei chema asupra ta Ființa Divină ,iar Ființa Divină va veni la tine .

  Când te vei cunoaște pe tine ,atunci îl vei cunoaște și pe singurul Dumnezeu care există în tine și, lucrând în acest fel vei obține adevărul și natura , respingând materia cu dispreț .

  Adevărul și Dreptatea trebuie să învingă C .*. N .*. M .*.

 3. emil spune:

  Vili nu mai bea

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
CS CFR Simeria şi-a premiat campionii pentru 2019

În cadru restrâns, de această dată, familia clubului sportiv simerian, care a trecut recent printr-o dramă, odată cu pierderea unui...

Serbare şi vizite surpriză la LPS Cetate Deva

La LPS Cetate Deva a avut loc la finalul săptămânii trecute, serbarea anuală de Crăciun, cu colinde tradiţionale, daruri, emoţii...

Angajaţii lunii noiembrie la Apa Serv Valea Jiului

O decizie luată cu câţiva ani în urmă de conducerea Apa Serv Valea Jiului pentru stimularea implicării salariaţilor în activităţile...

Închide