FlashPolitica si administratie

Interviu cu Ovidiu Moş, viceprimar al municipiului Deva. ,,Administraţia Publică este obligată să sprijine digitalizarea societăţii şi economiei româneşti“

Adriana Năstase

– Domnule viceprimar, ne apropiem cu paşi siguri de un nou scrutin electoral. Cu ce schimbă apropierea alegerilor jocul politic?
– Da, în ultima săptămână s-a discutat mult despre alegerile locale, despre necesitatea prelungirii stării de alertă, despre partidele politice din perspectiva alegerilor din septembrie. Cred şi o spun deschis, chiar dacă se vorbeşte mai puţin despre asta la nivelul comunicării publice, principala noastră datorie e să construim un proiect de ţară care să exceadă campaniile electorale, care vin şi trec, în mod firesc, într-o democraţie consolidată. Vă reamintesc că după integrarea în Uniunea Europeană, nu am mai reuşit să generăm un proiect de ţară capabil să strângă în jurul său energiile acestei ţări, astfel încât să producem dezvoltare durabilă. Pentru mine, ca om de administraţie, campania electorală este un moment în care putem să discutăm cu cetăţenii despre creşterea calităţii vieţii la nivelul municipiului Deva.
Apoi, m-aţi întrebat dacă anul electoral schimbă regulile jocului politic. Pot să vă spun că într-o democraţie consolidată jocul stânga-dreapta are în vedere păstrarea reprezentativităţii în raport cu un corp electoral matur şi implicat. Cred că, în ceea ce ne priveşte pe noi ca social democraţi, trebuie să continuăm să apărăm populaţia vulnerabilă mai ales în actualul context. Pentru noi şi electoratul nostru perioada care urmează este complicată, mai ales că e mai mult zgomot decât acţiune la nivel guvernamental. Ideea mea, şi acţiunile mele în această perioadă au demonstrat asta, este legată de o abordare administrativă care să apere pe cât posibil comunităţile locale de efectele pandemiei. Oprirea pe scară largă a activităţii la nivelul multor sectoare economice, comprimarea accentuată a cererii de consum, creşterea stărilor de incertitudine vor duce la o contracţie a economiei româneşti. Aceste aspecte sunt neglijate în discursul public şi nu vreau să intru în logica celor care spun că tot ceea ce contează e lupta politică. Importantă e societatea românească şi capacitatea administraţiei de a gestiona o perioadă de criză pe termen lung.

– Domnule Ovidiu Moş, sunteţi un om de administraţie cu o vastă experienţă managerială. Care credeţi că trebuie să fie priorităţile noastre pentru perioada imediat următoare?
– Pentru experienţa despre care vorbiţi vreau să le mulţumesc locuitorilor municipiului Deva, cei care mi-au acordat mereu încredere, colegilor mei pentru sprijin şi tuturor acelora care au muncit alături de mine în toţi aceşti ani. Despre priorităţile generale ale perioadei imediat următoare am vorbit destul de des. Aş vrea, cu permisiunea dumneavoastră, să vorbesc despre necesitatea digitalizării. Digitalizarea economiei româneşti a rămas în urma statelor din Uniunea Europeană. România se află pe locul 26 din cele 28 de state care formează UE din punctul de vedere al indicelui economiei şi societăţii digitale pentru anul în curs. Mai mult decât atât, aproape 20% dintre români nu au utilizat niciodată Internetul şi doar 30% dintre cetăţeni au competenţe digitale. Sigur că stăm bine la capitolul conectivitate, dar dacă ne referim la serviciile publice digitale spre exemplu, performanţa României este cea mai slabă în rândul membrilor UE. Cred că în următorii ani trebuie să sprijinim dezvoltarea digitalizării la nivelul economiei şi administraţiei publice locale şi cred că va trebui să sprijinim ca politică generală atragerea de bani europeni pentru dezvoltarea acestor aspecte. La nivelul Primăriei Municipiului Deva vom sprijini aceste lucruri aşa cum am făcut-o mereu. Lumea se schimbă în acest sens şi este vital pentru administraţie să înţeleagă acest lucru.
Apoi, cred că următoarea perioadă de timp trebuie să fie marcată de maturitatea de a nu cădea în discuţii fără sens, în orgolii nemăsurate sau în convingerea că adevărul este monopolul cuiva din această societate. Ne aflăm într-un moment dificil şi din punctul meu de vedere anumite aspecte se vor acutiza în perioada care va urma, chiar dacă vara este în general o perioadă în care ne gândim mai degrabă la locurile unde ne vom petrece vacanţa sau concediul.

– Domnule viceprimar Ovidiu Moş, veţi candida pentru obţinerea unui mandat de edil al municipiului Deva. În contextul actual, ce şanse credeţi că aveţi?
– Am întotdeauna şansa pe care mi-o oferă cetăţenii acestei comunităţi. Important este să judecăm perioada care urmează din perspectiva proiectelor de dezvoltare utile acestei comunităţi. Din punctul meu de vedere, cel mai durabil proiect politic este creşterea calităţii vieţii cetăţenilor. Restul sunt discuţii marginale şi în nici un caz nu voi fi angajat în ele.

– Vă mulţumesc pentru deschiderea de care aţi dat dovadă.
– Şi eu vă mulţumesc pentru disponibilitatea de a transmite acest tip de gânduri cititorilor dumneavoastră şi vă felicit pentru munca pe care o faceţi în fiecare zi, astfel încât noi să fim informaţi în mod corect. Numai bine.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura