Interpelare adresată premierului Dacian Cioloş de către deputatul Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara . Insolvenţa CEH – „mãsura curajoasã” a ministrului tehnocrat al Energiei în termoelectrica bazatã pe huilã
Stimate domnule Prim Ministru,
Complexul Energetic Hunedoara a fost constituit în baza HG nr. 1023/2011 privind unele măsuri de reorganizare a producătorilor de energie electrică de sub autoritatea MECMA în urma fuziunii dintre Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni. Ulterior, CE Hunedoara a fuzionat prin absorbţie cu SNH Petroşani, păstrându-se denumirea de Complex Energetic.
Constatăm cu regret că singurele măsuri ”curajoase” aplicate de Ministerul energiei din actualul Guvern tind să pună accent doar pe lipsa de intervenţie, de reglementare cu orice preţ şi liberalism sălbatic pe piaţa de energie, indiferent de modul de operare al producătorilor şi sursa de producţie. Guvernul Ponta a acordat acces garantat în piaţă şi la serviciile de sistem într-un mod raţional. E foarte bine ştiut, de către toţi factorii de specialitate, faptul că operatorii pe cărbune din România nu pot realiza veniturile necesare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor curente, existând pierderi operaţionale inerente, mai evident fiind cazul CE Hunedoara. Astfel, pe parcursul anului 2015, pentru echilibrarea balanţei de plăţi a CEH, prin concentrarea eforturilor depuse atât de Guvern cât şi de administratorii societăţii, s-au făcut demersurile necesare la Comisia Europeană pentru aprobarea unei scheme de ajutor de stat şi acordarea unui ajutor individual de salvare. Acordarea ajutorului de stat pentru salvare a fost aprobată prin Decizia CE nr.C(2015) 2652 final. Însă, pentru a primi finanţarea, prin Decizia nr. C (2015) 2648 final, Complexul Energetic Hunedoara a fost obligat să ramburseze un alt ajutor de stat incompatibil, acordat în timpul guvernării PDL, referitor la tarife practicate de Societatea Hidroelectrica SA pentru Societatea Termoelectrica SA şi Societatea Electrocentrale Deva SA.
În aceste condiţii, Complexul Hunedoara a trebuit să acceseze în prealabil un împrumut, în baza OUG nr. 11/13.05.2015 privind acordarea unui împrumut Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA din venituri realizate din privatizare, pentru a acoperi această datorie care, neimputabilă fiind entităţii energetice, a afectat grav situaţia financiară a acesteia, a necesitat proceduri suplimentare şi o perioadă de timp mai lungă pentru aprobare.
Este de remarcat faptul că, după promisiunile de la investitură, ministrul Energiei nu a mai schiţat nici un gest (nici în Guvern, nici la Comisia Europeană), nu pentru a finanţa dar măcar pentru a evita, în luna decembrie, aplicarea unei penalităţi nedrepte şi nemeritate acestei societăţi. Abia acum ştim de ce, pentru că singura opţiune pe care a avut-o în vedere şi a transmis-o subtil în media, încă de la început, a fost INSOLVENŢA.
Domnule Prim Ministru, cu un astfel de mesaj din partea ministrului dvs., oare nu se ştia care va fi reacţia mediului economic?
Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru Complexul Energetic Hunedoara, aferent anului 2015, a fost aprobat chiar la sfârşitul anului (noiembrie) prin hotărârea Guvernului nr. 942/11.11.2015 (publicată în MOR nr. 863/19.11.2015) cu o pierdere programată de peste 400 milioane lei; se confirmau astfel posibilităţile operaţionale reale ale companiei (atât în activitatea energetică cât şi în activitatea minieră) şi implicit performanţele pe piaţă ale societăţii (buget realist şi realizabil), în lipsa reglementărilor şi posibilităţii alocării unor fonduri pentru investiţii. Până la reglementarea situaţiei, prin stabilirea unui program de restructurare au fost deschise discuţiile cu Comisia Europeană, pe care Ministerul Energiei le-a întrerupt în mod inexplicabil în loc să le accelereze, pentru că insolvenţa nu este o soluţie.
Domnule Prim Ministru, intrând în competiţie directă cu energia ieftină produsă de hidrocentrale, eoliene, parcuri fotovoltaice şi chiar centrala nuclear-electrică, favorizate pe piaţă de modul lor de operare sau natura sursei de energie electrică, Complexul Energetic Hunedoara nu poate realiza veniturile necesare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor curente, fapt ce îi influenţează negativ competitivitatea.
De altfel, marile termocentrale pe bază de cărbune produc energie electrică independent de factorii naturali (vânt, soare sau ploaie), dar cu costuri mari (materia primă şi forţa de muncă).
Considerăm că, în locul unor sloganuri şi mesaje cel puţin populiste ”scăpate” constant în mass-media şi mediul sindical, ar fi trebuit să existe deja soluţii, aşa cum s-a promis la data învestirii (acum un sfert de an), pentru că acest operator are caracter de securitate a SEN şi a României.
Se ştia foarte bine situaţia în care îşi derulează activitatea compania (din timpul mandatului lui Răzvan Nicolescu dar şi a numeroaselor consilii şi comisii, inclusiv cea de privatizare a CE Hunedoara din care actualul ministru al Energiei a făcut parte fără rezultate notabile, ce-i drept, deşi aţi fost plătit gras), dar în loc să se dea un mesaj de încredere mediului economic şi social din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara, care să susţină eforturile de restructurare şi reorganizare a companiei, în preajma Ajunului Crăciunului, ministrul a ales să organizeze un adevărat desant şi o demonstraţie de forţă, fără precedent din partea unui ministru din Guvernul României asupra unei companii de stat aflată în dificultate; nu pentru a o sprijinii în relaţia cu creditorii, iritaţi de semnalele date, ci pentru a face presiuni în vederea intrării în insolvenţă. Ticluind un plan (noi îl numim fixaţie), domnul ministru ardea de nerăbdare să se afirme şi să ne arate tuturor cum insolvenţa unui asemenea operator (CEH) poate fi ”gestionată corect şi integru”. Desantul a fost organizat de întregul cabinet al ministrului Energiei împreună cu doi secretari de stat, directorul de cabinet şi o serie de consilieri personali inclusiv reprezentanţii unei societăţi de insolvenţă – EURO INSOL SPRL, toţi chemaţi să fundamenteze şi să susţină decizia tehnocrată asumată atât de evident de dumneavoastră personal. Abaterea atenţiei angajaţilor şi societăţii civile s-a realizat prin simularea unei vizite de lucru în subteran, unde, deşi a văzut pe viu nevoile, nu a fost capabil să ofere nici o soluţie tehnocrată.
Domnule Prim Ministru, având în vedere acestă acţiune premeditată până în cel mai mic detaliu, implementată şi asumată până acum, cât şi efectele generate sau ce se prefigurează în perioada imediat următoare, vă solicit să răspundeţi la următoarele întrebări ce frământă comunitatea pe care o reprezint:
1. Care este planul, cum a fost pregătită derularea procedurii de insolvenţă şi care sunt paşii de urmat în continuare, pentru evitarea intrării într-un proces accelerat de lichidare a Complexului Energetic Hunedoara, ştiind că această societate funcţiona în baza unui BVC aprobat?
2. Cum finanţaţi şi administraţi în continuare activitatea de producţie fără să deterioraţi starea de securitate şi sănătate în muncă şi apariţia unor accidente cu urmări grave, având în vedere lipsa de lichidităţi şi refuzul previzibil al unor furnizori de a mai livra produse şi servicii după declanşarea insolvenţei?
3. Ce măsuri aveţi în vedere pentru a evita suspendarea autorizaţiilor de mediu ale celor două termocentrale, fiind evident faptul că nu mai pot fi finalizate investiţiile în insolvenţă?
4. Cum veţi evita aplicarea de noi penalităţi pentru neachiziţionarea certificatelor de emisii cu efect de seră (CO2) şi retragerea autorizaţiilor de funcţionare, deoarece nu există resurse financiare proprii, posibilităţi de creditare şi, încă o dată, nu aţi întreprins alte acţiuni în acest sens, până în prezent?
5. Ce demersuri aţi întreprins şi ce măsuri aveţi în vedere pentru finanţarea programelor de continuare a activităţii miniere şi/sau de disponibilizare a personalului, dacă vă interesează soarta oamenilor sau este programat un faliment accelerat?
Vă mulţumesc,
Cu deosebit respect,
Solicit răspuns în scris
Laurenţiu Nistor, deputat în Colegiul Uninominal nr. 1, Circumscripţia electorală nr. 22 Hunedoara
Oare cine a numit directori ? Oare cine a fost la guvernare ? Nu domnul (?) Laurentiu ?
GARGARA ELECTORALA
Oare nu Iliescu si Cosma au ingropat Mineritul romanesc ???
P S D Taaaaaci, Politieni taceeeeti, vremea voastra a trecut.
Acum vorbesc bancile si contabilii.
Din pacate, e tarziu, se intuneca.