Fara bascalie

Intelectuali vs. ospătari

Remarcată fiind apetenţa lui Băsescu pentru ospătari, mă voi ocupa azi de relaţia dintre el şi intelectuali.
Nu mă pot opri să nu remarc un anume gen de atracţie pe care marinarul din el îl exercită asupra intelectualilor, poate tocmai bazat pe autoritarismul său frust. De la faza cu avionul plecat la Neptun a trecut ceva timp, o parte din ei şi-au luat distanţă, în sensul că au realizat că idealizarea unui personaj, chiar practicată la dimensiuni mult mai mici decât ale cultului personalităţii de pe vremea lui Ceauşescu, este contraproductivă.
Băsescu ştie că intelectualii, puţini cum sunt, pot fi vectori de opinie importanţi, de aceea, prin prezenţa la lansarea cărţii despre comunism alături de Gabriel Liiceanu, a dorit să transmită un semnal, că uite, ăştia, deştepţii, sunt cu el. Dar, Gabriel Liiceanu nu a mai fost acelaşi entuziast, a fost rezervat, iar Băsescu a simţit nevoia să explice că nu a vrut să opună ospătarii filosofilor, ci a vrut de fapt să spună că… atenţie mare! şcoala românească produce tâmpiţi!
Mie mi se pare nu o corecţie, ci doar o altă mârlănie marca Traian Băsescu. Generalizările mă enervează la culme. Or fi şi tâmpiţi, dar nu sunt toţi, la fel cum probabil erau sute de tineri în România mult mai talentaţi decât fata lu’ tata, dar nu au ajuns la Bruxelles. Ştiţi, bunicul meu mi-a spus, cu mult-mult timp în urmă, că pe fiica lui Gheorghe Gheorghiu – Dej o chema Lica şi era actriţă. Despre ea se spunea nu că ar fi „talentată”, ci că ar fi „tare-n-tată”. Vă spune ceva sintagma asta?
Nu, nu sunt toţi tâmpiţi. Unii sunt chiar remarcabili, domnule Băsescu. Ei, însă, nu îşi găsesc prea uşor locul în ţara asta, pentru că sunt sătui de aproximativul care domneşte la nivel central şi care niciodată nu a fost atât de aproximativ ca acum. O ţară fără elite nu se poate naşte. Transilvania nu a putut fi liberă, până când iobagii nu au fost conduşi de elitele născute de Şcoala Ardeleană, episcopi, învăţători şi da, filosofi!
De fapt, e doar o altă stratagemă electorală. Refuzat de presă, Traian Băsescu îşi caută aliaţi oriunde, printre ospătari şi intelectuali.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura