Întâlnire cu un titan al Renaşterii

16 aprilie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, a organizat în ziua de 16 aprilie 2019, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, manifestarea cultural-educativă dedicată Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, care se sărbătoreşte în fiecare an la 23 aprilie.

Această zi nu a fost aleasă întâmplător, ci are o simbolistică specială, ea fiind ziua în care au plecat în eternitate, la 23 aprilie 1616, doi mari scriitori ai lumii: englezul William Shakespeare şi spaniolul Miguel de Cervantes. Peste tot în lume au loc manifestări dedicate cărţii, scriitorilor, marilor personalităţi ale civilizaţiei universale.
Pentru că anul acesta, la 2 mai, se vor împlini 500 de ani de la moartea marelui om al Renaşterii, Leonardo da Vinci, şi pe tot mapamondul se marchează acest eveniment, am dorit să facem şi noi o amplă şi atractivă prezentare a vieţii şi creaţiei acestui adevărat titan al culturii universale sub genericul „Leonardo da Vinci – geniul vizionar”. Au fost trecute în revistă principalele momente ale vieţii marelui artist şi inventator. Din prezentarea amplă şi documentată, elevii au putut afla că Leonardo da Vinci a fost un om complet, un adevărat om al Renaşterii care a avut preocupări din multe alte sfere: fizică, astronomie, arta războiului, medicină, zoologie, anatomie etc. Desigur, nu am putut epuiza toată întinderea creaţiei acestui homo universalis care a fost Leonardo, dar informaţiile sperăm că au fost suficiente pentru a realiza complexitatea şi genialitatea acestui creator neegalat.
Noi, la această activitate cultural-educativă, le-am oferit doar câteva repere care să le stârnească interesul faţă de viaţa şi creaţia monumentală ale acestui mare artist şi inventator.
Ca de obicei, la finalul prezentării, publicului i s-au adresat întrebări, iar cei care au oferit răspunsurile corecte au fost răsplătiţi cu pachete de cărţi şi diplome din partea Bibliotecii Judeţene.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Deva

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Deva: lalele, frumoasele noastre lalele

Deva a fost înfrumuseţată cu nu mai puţin de 10.000 de lalele care bucură privirile localnicilor de ceva timp. Şi...

Selectarea contribuabililor/plătitorilor pentru inspecţie fiscală. Analiza de risc

Inspecţia fiscală reprezintă activitatea ce are ca obiect verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor în...

Memorialul Zeno Lache şi Regata CSS 1, la Timişoara

Sportivi de la cluburile din vestul ţării- CSS LTPL Orsova, CSS 1 TM, CSS Alexandria, CSM Banat Timişoara, CSM Arad,...

Închide