Întâlnire cu scriitorul Miron Ţic, la împlinirea a 80 de ani

15 mai 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 23 mai 2019, ora 17,00, la Sala de Lectură a Bibliotecii Judeţene, un eveniment cultural deosebit: întâlnirea cu scriitorul Miron Ţic, care împlineşte 80 de ani de viaţă. Cu acest prilej, scriitorul îşi va lansa volumul de poezii intitulat „Visul din iarbă”, apărut la Editura Amanda Edit din Bucureşti.

Miron Ţic, personalitate de frunte a literaturii hunedorene, s-a născut la 22 mai 1939, în satul Boz, com. Brănişca. A debutat la 20 de ani, cu poezia Aşa aş vrea să fiu, în ziarul local din Deva. Editorial, a debutat cu un ciclu de poezii în „Caietul de debut” al Editurii Eminescu, din Bucureşti (1975). S-a remarcat şi ca prozator în „Almanahul-atelier al cercurilor literare”, Timişoara, 1977, cu povestirea Drumul.
A fost membru al cenaclului „Ritmuri” din Deva (1979). În 1986 a participat la Festivalul de poezie „Lucian Blaga” unde a obţinut Premiul „Lancrăm”. A fondat ziarul „Glia” din Deva, din care au apărut cinci numere (1992). Din 1995, a susţinut în ziarul „Călăuza” rubrica „Martor”. În anul 1998, a devenit redactor la revista „Ardealul literar şi artistic” din Deva, unde publică serialul „Fratele meu – prozatorul”, cuprinzând amintiri despre fratele său, scriitorul Nicolae Ţic.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba Iulia – Hunedoara, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Filiala Deva. Este Cetăţean de Onoare al localităţilor Brănişca şi Ilia.
De-a lungul timpului, a publicat poezie şi proză în numeroase reviste literare ca: Luceafărul, România literară, Vatra, Flacăra, Contemporanul, Astra (Braşov), Tribuna (Cluj), Orizont (Timişoara), Transilvania (Sibiu), Ritmuri hunedorene, Constelaţia Dragonului, Ardealul literar şi artistic, Cuvântul liber, Călăuza etc.
A obţinut Diploma de Excelenţă a Consiliului Judeţean Hunedoara pentru susţinerea acordată culturii în toate formele sale de manifestare şi pentru contribuţia deosebită adusă vieţii literare hunedorene prin prezenţă şi sprijinul său deosebit. De asemenea, printre premiile şi distincţiile primite mai menţionăm: Diploma de Merit a Asociaţiei Române pentru Patrimoniu, pentru studiile şi volumele de istorie literară (2005); Premiul special al juriului acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba Iulia – Hunedoara (2009); Menţiunea I a Memorialului Mihai Eminescu la concursul naţional de poezie, proză, epigramă şi fotografie artistică (2011); Premiul pentru memorialistică acordat de Uniunea Scriitorilor din România Filiala Alba Iulia – Hunedoara etc.
A publicat peste 20 de volume de poezie, proză, memorialistică. Volumul de poezii „Visul din iarbă” cuprinde 80 de poezii, număr egal cu anii pe care Miron Ţic îi împlineşte în acest an. Sunt poezii pline de sensibilitate care pun încă o dată în lumină calităţile de poet ale lui Miron Ţic.
La finalul întâlnirii cu iubitorii de poezie, autorul va oferi autografe pe noul său volum.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Deva

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Deveanca Maria Nedelcu, medaliată cu argint la “Tiger Clasic-Diamond Cup Romania”

Cea de a 13-a ediţie a Concursului internaţional de culturism şi fitness „Tiger Classic – Diamond Cup Romania”, s-a desfăşurat...

Câştigătorul concursului pentru postul de manager al Sanatoriului Geoagiu

Emoţii mari pentru candidaţii care au aspirat la postul de manager al Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu. Cei trei - Mirela...

Lucrătorii din Penitenciarul Bârcea Mare-Deva au protestat, ieri, în faţa închisorii . „Lege pentru toţi, nu doar pentru hoţi!”

Lucrătorii de la Penitenciarul Bârcea Mare-Deva au protestat, ieri, timp de mai multe ore, în faţa puşcăriei, cu vuvuzele şi...

Închide