Comunitate

Intabularea gratuită, binevenită şi la Gurasada

02 silviu nan_4

Conform Ordonanţei date de guvernanţi, primăriile pot solicita finanţare pentru realizarea gratuită a cadastrului, iar în acest scop, fiecare localitate va putea primi în anul curent până la 135.000 lei. De curând, ANCPI a lansat ghidul primarului pentru înscrierea imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, care descrie etapele pe care unităţile teritoriale trebuie să le parcurgă pentru a obţine finanţare. ANCPI va vira banii în conturile primăriilor doar după recepţia lucrării şi deschiderea cărţilor funciare la finalizarea intabulării imobilelor. Un astfel de pas este necesar şi la Gurasada.
„Intabulările care se vor face pe parcelele agricole de la noi vizează şi terenurile pe care le avem în domeniul public. Deţinem cu titlu de proprietate 80 de hectare de păşune neîmpădurită şi încă 70 de păşune împădurită. Nu sunt însă intabulate, dar după noile normative, le vom putea intabula. Per ansamblu, avem emise peste 90 la sută de titluri de proprietate pe partea agricolă. Aici vorbim de zona fostă cooperativizată, adică de proprietarii din satele Gurasada, Cîmpuri, Gothatea şi Ulieş. Restul localităţilor componenete nu au fost cooperativizate, deci nu avem cum să aducem în discuţie emiterea de astfel de titluri. Aici, proprietăţile sunt moştenite şi se transferă din tată în fiu sau se recurge la acel tradiţional act de mână. Nefiind acte, oamenii se descurcă cum pot. Unii mai au extrase CF vechi, fac măsurătorile, identifică terenurile cu pricina şi dacă mai vor, le şi intabulează. Până una alta, prin notariat nu poţi cumpăra şi vinde. Să vedem ce sumă ne va fi alocată şi cum ne vom încadra, ca să cuprindem totul”, a arătat Silviu Nan (foto), primarul din Gurasada.
Vă reamintim că Guvernul României a aprobat la finalul lunii iunie o ordonanţă de urgenţă care are ca scop cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole, cerinţă venită din partea mai multor fermieri. Actul normativ prevede că sumele aferente cadastrării proprietăţilor situate în extravilan vor fi achitate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), însă primăriile care nu au imobile în extravilan, pot beneficia de realizarea gratuită a cadastrului şi pentru proprietăţile din intravilan. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura