Înşelătorii on-line, în numele băncilor

9 septembrie 2009 | 1 Comentariu | Publicat in: Eveniment, Flash

bancomat-004-rs

Nicolle Ebner

De mai multe săptămâni, devenii sunt bombardaţi de mail-uri primite, chipurile, de la Raiffeisen Bank, prin care le sunt semnalate retrageri frauduloase din conturi sau li se cer, on-line, date pentru reaccesarea contului suspendat, deoarece şi-au reactualizat datele.
În realitate, hoţi virtuali au creat site-uri clonă, mai mult sau mai puţin identice cu ale băncii, plasând în ele un script, prin intermediul căruia ei golesc conturile victimelor care le cad în plasă.

Escrocherii de nivel înalt
În e-mail-uri primite de deveni, banca cere PIN-ul, pentru a nu le suspenda contul, ba anunţă că a apărut o eroare şi că blochează contul Dacă nu intră imediat pe site-ul indicat în mesaj, prin intermediul căruia să confirme datele cerute de ei. În e-mail apare adresa corectă a băncii, însă, dând click pe ea, vă duce pe o alta, care este clona înşelătoare. Aici, vi se cere PIN-ul, seria cardului, nume şi prenume, data de  expirare, informaţii care ajung direct la infractorul cibernetic. Acestuia nu-i mai rămâne de făcut decât să vă cloneze cardul şi să vă golească, fără probleme contul, din orice locaţie din ţară sau străinătate. Metoda se numeşte “phishing”-tradus înseamnă a pescui.

Exemplu de mesaj fals
“Stimate client, pe data de 1 septembrie 2009, din contul dumneavoastră s-a executat o retragere de numerar în valoare de 820 lei, de la ATM-ul Raiffeisen Bank Ag. Ştirbei Vodă, Calea Ştirbei Vodă nr. 152 Bl. 26B, Sector 1, Bucureşti. Sistemul nostru de securitate a detectat tranzacţia ca şi frauduloasă. Contul dumneavoastră a fost suspendat, iar suma de 820 lei a fost rambursată. Înţelegem că suspendarea contului dumneavoastră poate fi neplăcută, dar siguranţa clienţilor este principala noastră prioritate. Pentru a reactiva contul dumneavoastră, vă rugăm să accesaţi linkul de mai jos şi să completaţi corect câmpurile obligatorii: http://s8-raiffeisen-online.net/login.php.htm. În cazul în care contul nu va fi reactivat în 24 de ore de la primirea acestei înştiinţări, toate serviciile dumneavoastră oferite de Raiffeisen Bank România vor fi blocate, inclusiv cardul aferent contului Raiffeisen Bank 2009”, menţionează un asemenea mesaj.

Banca a sesizat poliţia
Sesizaţi cu privire la e-mail-urile care bombardează devenii, reprezentanţii băncii atrag atenţia tuturor cetăţenilor că, „pentru a evita eventualele tentative de fraudă on-line, nu divulgaţi în nici o situaţie parola sau codul de utilizator pentru accesarea Raiffeisen Online, nici codul PIN sau numărul cardului dumneavoastră! Raiffeisen Bank nu vă solicită niciodată aceste informaţii prin e-mail sau SMS. În cazul în care primiţi mesaje sau telefoane în care vi se cer informaţii confidenţiale, contactaţi-ne de urgenţă la 021/ 306.55.55; 021/306.55.56 sau prin e-mail [email protected]“, se arată în răspunsul oficial al băncii.

Prevenţia, mama siguranţei
Banca a sesizat poliţia cu privire la atacul infractorilor, însă prinderea acestora necesită timp, iar fapta lor este greu de dovedit. Specialiştii spun că infractorii pun site-ul clonă pe domenii cumpărate pe nume false pe servere din SUA, unde legislaţia este extrem de indulgentă, astfel că identitatea hoţilor este greu de aflat. Aşa că mai bine este să evitaţi să deschideţi astfel de e-mail-uri primite.

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Valter Cojman spune:

    De vreo 6 luni primesc astfel de mesaje( pe cele 2 adrese de email facute publice ) de la , cica , banca Raiffeisen si banca Transilvania . Pentru ca nu am de a face cu aceste banci nu m-am incurcat cu acele mesaje si chiar am trimis mesaje de instiintare , despre acest fapt , presei .

    O ZI BUNA TUTUROR < MAI PUTIN HOTILOR SI CORUPTILOR !

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Ceferiştii, pe podium

Noua formulă de echipă a clubului CFR Simeria, ce combină vechiul lot cu achiziţiile de la Dacia Orăştie, este neînvinsă...

Timofte va intra în legalitate

Oficialii clubului Jiul au anunţat că vor înregistra, mâine, oficial, la Federaţia Română de Fotbal, contractul antrenorului Daniel Timofte (foto),...

Tradiţia cretinoidă a publicitarilor

Poporul român este, cică, tolerant şi ospitalier. Aşa o fi, dacă aşa se spune. O parte din publicitarii români nu...

Închide