ActualitateComunitatePolitica si administratie

„Inițiativa pentru Sănătatea Femeii”, la Deva. Din păcate, suntem pe primul loc la rata de decese premature cauzate de cancere

Ieri, a avut loc la Deva dezbaterea regio­nală din cadrul proiectului “Inițiativa pentru Sănătatea Femeii”. Evenimentul face parte dintr-o serie mai lungă de dezbateri locale din toată țara. După lansarea proiectului la București din noiembrie 2023, până acum au avut loc evenimente similare la Buzău și Giurgiu.

Situația alarmantă
„Inițiativa pentru Sănătatea Femeii” este o platformă de generare de idei pentru dez­baterea politicilor de îmbunătățire a sănătății femeii, din mai multe perspective: cea asupra sănătății (cu accent pe patologia cancerelor la femei), cea a impactului economic, cea pri­vi­toare la piața muncii, dar și a impactului so­cial (familie, comunitate, aparținători minori). Obiectivul acestei platforme este generarea de idei de politici publice dedicate care să poa­tă fi promovate la nivelul autorităților pu­blice, dar și să integreze un spectru cât mai larg de perspective asupra problematicii să­nătății femeilor. Astăzi, România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește mortalitatea prematură cauzată de cancerele la femei, în special cancerul de sân și cancerul cervical. Aceste tipuri de cancer au deter­minat țara noastră să înregistreze cea mai ri­di­cată rată de decese premature din Europa.

Campanii de educare și informare
„Ca ministrul al Familiei, Tineretului și Ega­lității de Șanse, consider că sănătatea fe­me­ilor este o resursă strategică de importanță maximă pentru România, care influențează întregi sectoare, de la sistemul de sănătate, până la politicile sociale, piața muncii sau bunăstarea economică a țării. Pentru a atinge deziderate privind îmbunătățirea stării de sănătate a femeilor din România, avem la în­demână mai multe instrumente a căror im­plementare o susțin, precum programe de screening sau campanii susținute de educare și informare, astfel încât ca femeile din România să înțeleagă ce drepturi au și la ce facilități au acces”, a declarat Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Rol esențial
„Sănătatea comunității și investițiile în modernizarea și extinderea infrastructurii sa­nitare pe care o avem în grijă reprezintă o pri­oritate pentru Consiliul Județean Hunedoara. În contextul în care vorbim despre o creștere alarmantă a numărului de afecțiuni în rândul femeilor, în special a cancerelor, intenția noas­tră este aceea de a oferi acces la un spec­tru cât mai larg de investigații și tra­ta­mente, dar și de a susține și dezvolta partea de prevenție. Dincolo de tragediile personale pe care le provoacă, cancerele au un efect important la nivel socio-profesional, dar și un impact economic serios asupra femeilor și a familiilor lor. Tocmai de aceea, consider că po­liticile publice din domeniu și campaniile de prevenție au un rol esențial în conștien­ti­zarea și prevenirea bolilor din sfera oncolo­gică”, a afirmat Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Zonele izolate
„În ceea ce privește participarea la pro­grame de screening pentru cancer de sân, România este pe ultimele locuri în UE. Este o statistică îngrijorătoare, care explică în parte de ce rata de supraviețuire a pacientelor cu cancer mamar din țara noastră este mai mică cu aproximativ 10 la sută decât media UE. Direcția de Sănătate Publică Hunedoara sus­ține așadar toate propunerile de politici pu­blice care să sprijine, să încurajeze și să fa­ciliteze accesul la programele de screening, mai ales în zonele izolate, acolo unde accesul la servicii medicale este în general limitat și dificil”, a susținut Cecilia Birău, medic șef DSP Hunedoara.
„Planul Național de Combatere a Can­ce­rului trebuie să abordeze în mod cuprinzător și specific nevoile femeilor în ceea ce pri­vește prevenirea, depistarea precoce, tra­ta­mentul și îngrijirea cancerului. Prin imple­men­tarea unor strategii eficiente și prin asi­gu­rarea accesului adecvat la servicii me­di­cale și suport, se poate reduce povara can­ce­rului în rândul femeilor și se pot îmbunătăți semnificativ rezultatele clinice și calitatea vieții acestora”, a precizat Adrian Nicolae David, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara. (A.Năstase)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura