Începe exploatarea aurului la Certej?

Sorina Popa

Societatea Deva Gold se apropie de momentul în care va demara unul dintre cele mai importante proiecte de exploatare a minereului aurifer din ţară, cel din Certej. Nicolae Stanca, directorul companiei, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, că „s-a încheiat procedura de evaluare a impactului asupra mediului a viitoarei investiţii. S-au tras concluziile, fiind îndeplinite toate condiţiile pentru demararea exploatării. Urmează să primim avizul de mediu, iar apoi să obţinem autorizaţie de construcţie, ca să ne putem apuca de lucru”.

Cel puţin 800 de locuri de muncă

Finalizarea procedurilor în cazul companiei Deva Gold a atras, aşa cum era de aşteptat, reacţia negativă a unor asociaţii care se opun proiectului. Pentru judeţul Hunedoara, însă, investiţia este ca o mană cerească, în condiţiile în care vor fi create, în mod direct, 800 de locuri de muncă şi alte câteva sute, indirect.
Georgeta Barabaş, consilier al ministrului Mediului a declarat că „vor fi analizate toate etapele care au fost parcurse pentru eliberarea acordului de mediu în proiectul de la Certej”.
Proiectul de exploatare de la Certej, care se întinde pe o suprafaţă de 456 de hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu – cu o concentraţie de 1,8 g de aur pe tonă de minereu – şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani, perioada de operare a minei. Ca şi în cazul proiectului Roşia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber, cu o suprafaţă totală de 63 de hectare.

2 comentarii la „Începe exploatarea aurului la Certej?

  • 4 septembrie 2012 la 14:29
    Permalink

    o fi de bine si asta…63 de hectare de cianuri si shit…bune-s si alea…..o sa vedem si noi ce si cum…smardoilor

  • 4 septembrie 2012 la 18:54
    Permalink

    @bogdan: cianurile se folosesc doar in circuit inchis, nu ajung in hectarele alea. Este cea mai moderna tehnologie existenta in minerit si cu un pic de informare, nu cred ca ai mai fi atat de speriat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare