Încă un miner surprins de explozia de la Uricani şi-a pierdut viaţa

Maximilian Gânju

S-a luptat pentru viaţă şi a învins în mai multe rânduri, după explozia de la Mina Petrila din 2008, dar şi după un teribil accident rutier. A fost un miner care nu s-a temut de mină şi tocmai de aceea a continuat să coboare în adânc, chiar dacă în vara acestui an ar fi putut să se disponibilizeze, iar apoi să se pensioneze.
A murit din cauza infecţiilor?
Minerul Băran Alin (foto, 43 de ani) era şeful de schimb al ortacilor care în urmă cu 10 zile au intrat în şut şi au fost surprinşi de o aprindere de metan. El este cel de-al doilea miner care-şi pierde viaţa după tragedia din 30 octombrie. Acesta suferise arsuri pe circa 40 la sută din suprafaţa corpului şi arsuri de căi aeriene. A ajuns la Spitalul de Arşi din Capitală şi a luptat pentru viaţa sa până ieri dimineaţă când, din păcate, nu s-a mai putut face nimic. Alin ar fi murit din cauza infecţiilor luate din spital, ipoteza fiind lansată de Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
”Acest miner practic a murit din cauza infecţiei cu klebsiella. Avem buletinul de analize medicale care confirmă acest lucru. (…) Avem date că el a venit steril din punct de vedere al bacteriilor patogenice (…). Ultima recoltare pe care noi o avem este că a fost colonizat cu klebsiella şi piocianic multirezistent la tratament şi practic pe urmă a intrat în sepsis sever”, a spus Barbu.
După aceste acuzaţii, Ministerul Sănătăţii a dispus un control la Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri.
A supravieţuit exploziei de la Petrila
Povestea de viaţă a minerului pare ireală şi arată cât era de brav, un meseriaş pe care se puteau baza toţi. Ortacul ar fi trebuit să se disponibilizeze la jumătatea acestui an dar, pentru că era un bun meseriaş, şefii lui l-au rugat să mai rămână la mină. Alin a rămas alături de ortacii lui şi ar fi trebuit să-şi încheie cariera acum, în toamnă.
Alin Băran a fost rănit şi în tragedia din 15 noiembrie 2008, de la EM Petrila, când 13 mineri şi-au pierdut viaţa. Ortacul făcea parte din a doua echipă de salvatori minieri care a coborât în subteran pentru a căuta eventuali supravieţuitori. Se afla în galerie când a avut loc a doua explozie de metan, a fost proiectat de suflu şi lovit. N-a vrut să se retragă la suprafaţă şi împreună cu Holingher Sorin s-au dus spre zona unde a fost deflagraţia, pentru a ajuta eventualii supravieţuitori. Au descoperit mai multe victime şi le-au dus spre suprafaţă, printre ele şi un salvator care gemea sub trupul unui alt ortac ce pierise în explozie. Pe 30 octombrie, Alin Băran avea să facă un ultim şut alături de alţi trei mineri cu care a muncit la Petrila. De această dată munceau la amenajarea unui plan înclinat, care face legătura dintre suprafaţă şi orizontul 500 al Minei Uricani. Lucrau într-o zonă considerată sigură, la circa 50 de metri de suprafaţă, când s-a produs nenorocirea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Peste 30 la sută dintre primării nu vor avea bani de salarii în 2018

Preşedintele PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuş (foto), a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că „aşa-zisa Reformă fiscală” adoptată de...

Tot mai datori şi tot mai săraci

PSD a reuşit, în 10 luni de guvernare, să pună o ţară întreagă pe jar: patronatele protestează, sindicatele protestează, apărătorii

Apa Serv Valea Jiului îşi reduce numărul de angajaţi şi creşte lefurile

SC Apa Serv Valea Jiului îşi propune ca până la jumătatea anului 2018 să ajungă la un număr de circa

Închide