Politica si administratie

Peste 30 la sută dintre primării nu vor avea bani de salarii în 2018

Natalia Bumbac

Preşedintele PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuş (foto), a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că „aşa-zisa Reformă fiscală” adoptată de Guvernul PSD prin Ordonanţă de urgenţă, are ca singur scop „ascunderea minciunii” din Legea salarizării. Iar efectele acestor măsuri fiscale vor fi devastatoare.
Cele mai afectate vor fi firmele mici cu doi – trei angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie (peste 2 milioane de persoane), dar şi autorităţile publice locale care vor primi mai puţini bani la buget prin scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută. Din acest motiv, 30 la sută dintre primării nu vor putea achita salariile majorate ale angajaţilor, iar altele trei la sută îşi vor declara insolvenţa, a arătat Heiuş.
„Scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută este o măsură bună, dar trebuia corelată cu creşterea cotelor defalcate pe venit de la 41,75 la 60 la sută. Altfel, va fi afectată profund autonomia locală, deoarece s-a spus că primarii vor primi la cererea lor bani în plus. Bani care vor fi daţi pe criterii clientelare şi netransparente. Estimez că aproximativ 30 sută dintre primăriile din România nu vor putea asigura salariile mărite ale angajaţilor sau vor trebui să disponibilizeze personal pentru a se încadra în buget. În a doua parte a anului viitor, aproape trei la sută dintre primării îşi vor declara insolvenţa. Există primării cu lucrări angajate în urma unei proiecţii de buget. Dacă venitul lor scade cu 25 la sută, va fi o problemă. Cele mai afectate vor fi primăriile de comune”, a afirmat preşedintele PNL Hunedoara.
În ceea ce priveşte trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, Lucian Heiuş a arătat că din calculele sale, vor fi angajaţi din administraţia locală, dar şi parlamentarii, care au beneficiat de majorări salariale de la 1 iulie, vor avea o scădere a veniturilor cu 18 la sută de la 1 ianuarie 2018. Restul bugetarilor vor beneficia de o creştere nesemnificativă de şapte la sută a salariilor nete, nicidecum de 25 la sută, aşa cum li s-a promis de guvernarea PSD.
O altă problemă identificată de parlamentarul liberal este introducerea impozitului de 1 la sută pe cifra de afaceri, la firmele cu o cifră de afaceri de sub un milion de euro. Eşantion format în proporţie de 90 la sută din firme româneşti, prin urmare acestea vor fi afectate, nicidecum multinaţionalele, aşa cum susţin guvernanţii, a explicat Heiuş. Despre reducerea de la 5,1 la sută la 3,75 la sută a procentului destinat fondului privat de pensii (Pilonul II de pensii), deputatul liberal a spus că va duce la reducerea cu 20 la sută a pensiilor private, măsură pe care o consideră ca fiind un amestec în opţiunile oamenilor de a-şi constitui un fond de pensie privată.

2 comentarii la „Peste 30 la sută dintre primării nu vor avea bani de salarii în 2018

  • multe din primariile judetului si din tara ar trebui desfintate, nu si au nici un rost ,doar electoral.

  • Individul (economist) care nu stie cati bani a cheltuit statul cu el ca deputat nici nu stie ca primariile au un buget de venituri si cheltuieli aprobat dar stie ca nu vor avea bani ! Ia vedeti personalul primariei din orice localitate inainte de 1989 apoi vorbiti ! 🙂 🙂

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura