Încă doi Cetăţeni de Onoare ai municipiului Deva

28 aprilie 2016 | 3 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

02 oros miniscaOana Mihnea

Ieri, administraţia locală Deva a oferit două titluri de „Cetăţean de Onoare“ al municipiului. Unul i-a revenit directorului Şcolii Gimnaziale „Andrei Şaguna“ Deva şi celălalt, post-mortem, arhitectului şi actorului de comedie Liviu Oros (foto stânga).
Cu ochii în lacrimi
Chiar şi după 41 de ani de activitate în slujba învăţământului, profesorul Gelu Minişca (foto dreapta) a primit cu mari emoţii distincţia. „Este un moment deosebit în viaţa mea, la fel ca acela când mi-a născut soţia. Diploma primită reprezintă o încununare a muncii mele de o viaţă, din care timp de 37 de ani am fost în funcţii de conducere. Fără colegii mei nu aş fi reuşit să duc şcoala pe cele mai înalte culmi, este între primele trei unităţi de învăţământ din ţară declarate şcoli europene. Are propriul imn, drapel, un colectiv unit şi deosebit“, a spus cu ochii în lacrimi, Gelu Minişca, directorul Şcolii Gimnaziale „Andrei Şaguna“ Deva. Şi-a început cariera ca profesor de educaţie fizică. Totodată, Gelu Minişca este directorul care a propus şi a reuşit introducerea pentru prima dată după 1989 în Deva a ţinutei şcolare la elevi.
Distincţie post-mortem
Chiar dacă au trecut 30 de ani de la plecarea lui nefiinţă, participarea activă la viaţa culturală a lui Liviu Oros de-a lungul anilor îşi spune şi acum cuvântul. Ieri, Primăria Deva i-a conferit titlul de „Cetăţean de onoare“ post-mortem, diploma fiind primită de  soţia acestuia, Voichiţa Manolache, şi fiul lor. „Este trist că recunoaşterea vine după atât de mult timp. A fost un profesionist desăvârşit, dansator, coregraf, cântăreţ, apreciat de mari actori şi dedicat comunităţii locale“, a menţionat Petru Mărginean, primarul Devei. Soţia lui, Voichiţa Manolache, care s-a recăsătorit după moartea lui Liviu Oros, a primit diploma vizibil copleşită de emoţii şi amintiri. „Mă bucur că lumea nu l-a uitat, l-a iubit toată ţara şi străinătatea. Ansamblul creat de el a fost peste tot în lume, era un om vesel, multitalentat, era prietenul tuturor, n-a jignit pe nimeni vreodată“, a spus Voichiţa Manolache, soţia regretatului actor şi arhitect.
Liviu Oros s-a născut în anul 1931, în comuna Băcia. A absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu“ Bucureşti. S-a pregătit mereu în domeniul artei actoriceşti, a interpretat zeci de cuplete, monologuri sau scenete cu caracter satiric şi comic. A colaborat cu Radio România şi TVR timp de 23 de ani şi a întreprins numeroase turnee artistice peste hotare. S-a stins din viaţă în mod tragic în 3 februarie 1986.
Tot în cadrul şedinţei de ieri a legislativului devean, sportivul Mihai Martinesc, medaliat cu aur şi argint la Campionatul European SKDUN din Germania, a primit recunoaşterea meritelor şi a fost premiat. Acesta a primit din partea primăriei suma de 2.500 lei şi o diplomă. Mihai Martinesc a câştigat peste 200 de medalii la campionate naţionale şi internaţionale.

Loading...

Comentarii (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Liviu Dascalu spune:

  Ma intreb, domnul Minisca Gelu in afara de a-si indeplini obligatiile din caietul de sarcini ce a facut in plus ? In Deva sunt zeci de cadre didactice care au lucrat cu pasiune, devotament si pricepere. De ce nu a fost facut cetatean de onoare Robert Singer ? Fata de realizarile acestuia cele ale lui Minisca Gelu sunt normalitati. Florin Ilies, are de asemenea succese majore ca director. Cetatean de Onoare trebuie sa fie cei care realizeaza ceva cu totul iesit din comun. Da, Minisca Gelu este un director cu rezultate. Aceste rezultate nu indreptatesc de loc titlul primit. Se inscriu in linia firescului, a cotidianului. Repet, zeci de cadre didactice din Deva, in acest context, ar merita, acest titlu.

 2. Ioan spune:

  Felicitări d-lui Director Si Prof. Gelu Minisca,am vrut sa spun prin mesajul anterior ca meritul este al lui dar si al cadrului riguros in care s- a format de mic copil, de la stadiul de elev pana in facultate.Paste fericit !
  Iar maestrului Liviu Oros ,jos pălăria si Dumnezeu sa- l ierte.sarbatori fericite!

 3. Liviu Dascălu spune:

  Păcat Giovanni că nu ai înțeles nimic. Nu l-am contestat pe Minișca Gelu. De Liviu Oros nu am amintit nimic deoarece a trecut la cele veșnice. Nu de Gelu Minișca era vorba. O repet, e un director destoinic dar asta nu este suficient pentru a fi cetățean de onoare. E nevoie de altceva.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gura lumii 29.06.2016

Diferenţele de opinii dintre jucători, arbitri, antrenori, oficiali şi conducători de cluburi au ca efect de multe ori inflamarea spiritelor...

Bulina albă 29.04.2016

Dorin Popa, preşedintele Autobergamo Deva

Bulina neagră 29.04.2016

Mircea Alic jr., antrenor FC Hunedoara

Închide