În proiectul „Pro-Acces” derulat de Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia: Elevii Colegiului Naţional „I.C. Brătianu” Haţeg, încurajaţi să urmeze studii superioare

Robert Ghergu

Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” Haţeg a găzduit recent o întâlnire a elevilor săi cu profesori de la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, în cadrul proiectului „Pro-Acces”. Proiectul este finanţat cu suma de 254.000 de lei de Ministerul Educaţiei Naţionale, în baza contractului CNFIS-FDI-2017-0040, Axa I: Creşterea echităţii sociale, în vederea incluziunii sociale şi sporirii accesului la învăţământul superior.
Proiectul „Pro-Acces” are ca principal obiectiv facilitarea accesului elevilor liceelor din mediul rural sau din oraşe sub 10.000 de locuitori la învăţământul superior şi dezvoltarea planurilor de la nivel instituţional privind accesul echitabil la studii. „Pentru fiecare dintre voi am pregătit cheia de ACCES la studiile universitare, am căutat informaţiile care să vă ajute să alegeţi corect viitoarea specializare şi încercăm să vă răspundem la toate curiozităţile privind viaţa de student, cursurile, seminariile şi laboratoarele pe care le-aţi putea frecventa, profesiile pentru care v-aţi putea pregăti şi modul în care vă puteţi înscrie pentru continuarea studiilor”, a declarat directorul proiectului „Pro-Acces”, conf. univ. dr. Lucian Marina, preşedintele Senatului UAB.
La întâlnire au participat 135 de liceeni, care au fost informaţi despre programele de studii de licenţă oferite de cele cinci facultăţi ale universităţii albaiuliene, calificările şi profesiile dobândite la absolvire, principalele discipline studiate, aspecte privind practica profesională, posibilităţile de continuare a studiilor (masterat, doctorat), oportunităţile de angajare pe piaţa muncii, dar şi despre baza materială şi dotările UAB (săli de cursuri, laboratoare şi amfiteatre moderne, cămine studenţeşti la standarde europene, bibliotecă, restaurant-cantină, burse şi mobilităţi internaţionale) şi posibilităţile de distracţie din Alba Iulia.
Liceenii au aflat cu bucurie că vor fi acordate şapte premii de facilitare a înscrierii la facultate, de 150 de lei fiecare (pentru elevii de clasa a XII-a), iar participanţii din clasele a XI-a şi a XII-a cu rezultate bune la concursul de eseuri motivaţionale vor fi recompensaţi cu premii de susţinere de 300 de lei, fiecare, 12 dintre elevii din ultimii doi ani de studiu urmând să beneficieze şi de o excursie la Alba Iulia.
Liceenii au primit încurajări să urmeze o facultate şi să-şi împlinească visele şi din partea mascotei UAB, care le-a împărţit rucsacuri cu sigla UAB şi logo-ul proiectului cuprinzând un portofoliu cu „Ghidul Pro-Acces”, caiete studenţeşti, pixuri şi brăţări personalizate, fiind extrem de încântaţi că echipa de proiect a venit în întâmpinarea lor.
Următoarele întâlniri de prezentare a ofertei educaţionale şi de orientare în carieră, din cadrul proiectului „Pro-Acces”, care îi vizează doar pe elevii de liceu din oraşe sub 10.000 de locuitori, vor avea loc pe 9 noiembrie 2017, la Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia şi pe 14 noiembrie 2017, la Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu.
Activităţile din proiectul Pro-Acces, pentru liceele din judeţul Hunedoara, sunt facilitate de inspectorul şcolar general adjunct Lavinia Ilina, IŞJ Hunedoara fiind partener în proiect.

Ghidul “Pro-Acces” poate fi accesat: https://issuu.com/pureid/docs/revista_specializari_9)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
CS Hunedoara, campioană judeţeană la turneul „Gheorghe Ene”

Echipa Clubului Sportiv Hunedoara, antrenată de Alexandru Popovici, a câştigat faza judeţeană a Turneului „Gheorghe Ene”, competiţie destinată celor mai...

Autobergamo a făcut antrenament cu public şi la Sfântu Gheorghe

Campioana en-titre a României a încheiat turul sezonului regulat din Liga I de futsal pe prima poziţie după o victorie...

CNS Cetate şi-a continuat seria pozitivă! Devenii, la al patrulea succes consecutiv!

Gruparea din reşedinţa judeţului nu a acuzat pauza de două săptămâni avută şi a obţinut a patra victorie consecutivă în...

Închide