În municipiul Hunedoara se numără câinii din gospodării

Adriana Năstase

În săptămânile următoare, pe raza mu­ni­cipiului Hunedoara va demara o campanie de microcipare şi înregistrare a câinilor din gospodării în Registrul Electronic al Câi­nilor cu Stăpân (RECS). Legea 258 din 2013 prevede acest lucru ca obligaţie pen­tru toţi deţinătorii de câini, pe cheltuiala acestora. Primăria municipiului Hunedoara şi Asociaţia Humane Society Hunedoara do­resc să vină în sprijinul deţinătorilor de câini.

Prima acţiune
Primii paşi concreţi ai campaniei de în­registrare şi sterilizare a câinilor din gos­po­dării, pe tema căreia s-a discutat, pentru pri­ma dată, la nivel local, în data de 20 apr­i­lie a acestui an, au fost stabiliţi ieri, în ca­drul unei noi întrevederi la care a participat şi Daniel Vîţă, medicul veterinar conce­sio­nar al serviciilor de prevenţie şi combatere a bolilor transmisibile de la animale la om, pentru municipiul Hunedoara. La întâlnire au mai fost prezenţi Lucian Trestianu şi Oc­ta­vian Nanu – din partea Asociaţiei Hu­mane Society, dr. Ioan Cristei – din partea Direc­ţiei Sanitar Veterinare Hunedoara şi prim­arul municipiului Hunedoara, Dan Bo­bo­u­ţanu.
În urma discuţiilor s-a stabilit ca, într-o primă fază, să se efectueze operaţiunile de microcipare şi înregistrare în RECS a tuturor câinilor din gospodării, iar într-o a doua eta­pă să se treacă la sterilizarea acestora, con­form prevederilor Legii 258/2013.

Ajung pe străzi
„Noi dorim acum să găsim soluţii comode şi lipsite de costuri importante pentru pro­prietarii de câini, apelând la acţiuni de vo­lun­tariat şi la sprijinul societăţii locale Salub Prest. Apreciez disponibilitatea la coo­perare a domnului doctor Daniel Vîţă şi sper ca dumnealui împreună cu medicii cu care colaborează, dar şi cu veterinarii pe care noi şi Asociaţia «Humane Society» Hu­ne­doara îi avem ca voluntari, să putem în­cepe o acţiu­ne atât de amplă. Avem nevoie şi de înţelegere din partea proprietarilor de câini neînregistraţi în RECS. În fapt, noi vrem să le întindem o mână de ajutor pen­tru ca ei, proprietarii de câini, să nu mai fie pasibili de amenzile de ordinul miilor de lei prevăzute în Legea 258 din 2013. Derulăm această campanie pentru că, o ştim cu toţii, câinii care ajung pe străzi provin din gos­podării, mai ales din gospodăriile în care patrupezii nu sunt înregistraţi şi sterilizaţi, conform legii. Ne dorim ca prima fază a cam­paniei să înceapă efectiv, prin mi­cro­cipări şi în­re­gistrări în RECS, de la jumă­ta­tea lunii iunie a acestui an”, a declarat Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hune­doara.
Reprezentanţii Primăriei municipiului Hu­nedoara au precizat că se caută soluţii pentru ca proprietarii să aibă costuri cât mai mici în procesul de înregistrare şi ste­ri­li­zare a căţeilor din gospodării.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.