Politica si administratie

Ce spune Iuliu Winkler despre strategia industrială a Uniunii Europene

Adriana Năstase

Europarlamentarul Iuliu Winkler (foto) susţine că actualizarea Strategiei indus­tr­i­ale a UE vine în cel mai potrivit moment, deoa­rece toate statele membre se află în pragul demarării planurilor de redresare şi rezilienţă şi a programelor din noul buget multianual 2021-2027. Declaraţia sa vine pe fondul dezbaterii în Parlamentul Euro­pean a acestei strategii revizuite ca urmare a lecţiilor învăţate în urma şocului produs de pandemia de Covid-19.

Doar dacă le utilizăm eficient
„Industria este un segment important al eco­nomiilor europene aflate în stadiul inci­pient al dublei tranziţii, verzi şi digitale. Pro­vocările care stau în faţa companiilor, în mod special a IMM-urilor, vor putea fi depă­şite doar prin utilizarea eficientă a fondu­rilor UE pe parcursul transformării în faţa căreia ne aflăm, care este o adevărată re­vo­luţie industrială”, a afirmat Winkler.
Potrivit acestuia, nevoia unei strategii in­dustriale actualizate este confirmată nu doar de companii şi reprezentanţii sectoa­re­lor industriale, dar şi de către cetăţenii europeni. ”Ultimul Eurobarometru publicat la începutul lunii mai ne arată că pentru ce­tăţenii europeni cele mai importante ca­racteristici ale Uniunii sunt respectul pentru democraţie şi drepturile omului, identificat de 32% dintre respondenţi, şi puterea eco­nomică, industrială şi comercială a UE, importantă pentru 30% dintre aceştia. Acest lucru evidenţiază faptul că o mare ma­joritate a cetăţenilor identifică industria ca fiind un domeniu care asigură locuri de muncă şi prosperitate”, a precizat Winkler.
Conform acestuia, strategia industrială actualizată se axează pe trei domenii prin­ci­pale: pe consolidarea rezilienţei pieţei u­nice, pe reducerea dependenţelor strate­gice ale UE şi pe accelerarea dublei tranziţii.
„IMM-urile ocupă un loc important în Strategia industrială a UE. Cele 25 de mi­li­oane de IMM-uri din UE asigură circa 100 de milioane de locuri de muncă şi gene­rează peste jumătate din PIB-ul european. Sprijinirea eficientă a IMM-urilor este esen­ţială pentru reuşita tranziţiei duble în UE. Ca atare măsurile dedicate sprijinirii acestora vor susţine nu numai bunăstarea socială, dar şi reducerea inegalităţilor. Strategia in­dus­trială revizuită vine şi cu instrumente pen­tru a reglementa plăţile întârziate, pen­tru a micşora riscul de insolvenţă. Dema­ra­rea noului Program InvestEU va asigura in­strumente specifice pentru finanţarea investiţiilor şi creşterea competitivităţii IMM-urilor. Sistemul bancar din România va tre­bui să fie foarte atent la Programul InvestEU, oferind IMM-urilor finanţare flexibilă şi trans­parentă”, a explicat europarlamentarul.

One thought on “Ce spune Iuliu Winkler despre strategia industrială a Uniunii Europene

  • Bine.Dar pentru tara asta sau orașul tău o sa faci ceva?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.