Împreună, pentru o Vale mai bună!

Ioan Lazăr

Reporter: A început a doua săptămână de campanie electorală. Cum simţiţi pulsul campaniei?
Nicula Vasile Cosmin: Până acum, peste aşteptările noastre. Le mulţumesc oamenilor care au venit în echipa noastră de campanie, fie că sunt colegi de partid, de alianţă sau simpli voluntari. De asemenea, sunt foarte mulţumit de nivelul decenţei din mesajele candidaţilor. Am anunţat că noi vom duce  o campanie bazată pe proiecte şi pe dezbateri şi mă bucur să văd că asta este şi dorinţa cetăţenilor.

Reporter:  Am văzut pe diverse canale media că au apărut sondaje ale contracandidaţilor, cu diferenţe foarte mari între ele. Dumneavoastră aveţi vreun sondaj efectuat? Îl veţi publica?
Nicula Vasile Cosmin:  Mă faceţi să zâmbesc. Sunt trecut prin atâtea campanii electorale, încât pot să vă spun cu exactitate ce reprezintă fiecare sondaj apărut în diverse publicaţii “vehicule de campanie”. E cunoscut faptul că atunci când se doreşte o motivare a echipei, sondajul va indica un 48-49%, practică întâlnită de obicei în ultima săptămână de campanie. În prima fază a campaniei electorale, strict pentru demoralizarea echipelor de campanie ale contracandidaţilor, se utilizează un sondaj în care candidatul are mult peste 50%. Noi cunoaştem toate aceste practici de campanie şi sunt foarte uşor de demascat. Trebuie văzut de către cine a fost comandat sondajul, pe câte persoane a fost făcut şi mai ales – de către cine a fost efectuat.

Reporter:  Să înţeleg că nu aveţi şi nici nu veţi face vreun sondaj de opinie?
Nicula Vasile Cosmin: Pentru mine, există un singur sondaj real şi de necontestat. E votul oamenilor din 9 decembrie. Restul sunt cifre manipulatoare. Nu vreau să plătesc o echipă care să-mi spună ceea ce vreau să aud. Repet, singurul sondaj în care eu cred este votul cetăţenilor din 9 decembrie. Atât.

Reporter: Pe diverse materiale electorale, am văzut că vă propuneţi câteva priorităţi pentru viitorul mandat. Sunt nişte promisiuni?
Nicula Vasile Cosmin: Am preferat să le spunem priorităţi şi nu promisiuni, tocmai pentru că oamenii s-au săturat de promisiuni electorale. Sunt patru proiecte importante pentru dezvoltarea Văii Jiului, mare parte dintre ele sunt o continuare firească  a muncii mele din ultimii patru ani.

Reporter: Prima prioritate este legată de Complexul Energetic Hunedoara.
Nicula Vasile Cosmin: Valea Jiului înseamnă, înainte de orice, minerit. Indiferent ce am încerca să schimbăm, aici a fost şi va rămâne o tradiţie a mineritului. Am considerat şi continuu să cred că este mult mai bine să eficientizezi o activitate înrădăcinată, decât să o schimbi. Oamenii de aici sunt şi vor rămâne mineri. Mina este principala sursă de venit a zonei. Complexul Energetic Hunedoara trebuie să devină o unitate cheie pentru siguranţa sistemului energetic naţional. Pe lângă tradiţie, avem şi viitorul asigurat. Universitatea Petroşani, prin secţiile sale, oferă un învăţământ de specialitate recunoscut la nivel naţional şi internaţional. Altfel spus, avem tradiţia, avem şi viitorul profesional pentru asigurarea unui minerit de performanţă, în condiţii sigure şi la standarde înalte de tehnologizare.

Reporter: A doua prioritate este atragerea de investiţii şi înfiinţarea de noi locuri de muncă. Cum se poate realiza?
Nicula Vasile Cosmin: Cred că această idee se regăseşte – sau ar trebui să se regăsească – în orice program electoral din România, cu atât mai mult aici, unde e o nevoie reală de soluţii alternative la minerit. Mecanismul este cunoscut şi are la bază un cadru legislativ atrăgător pentru investitori şi o ofertă de forţă de muncă bine calificată. Îmi voi permite o mică paranteză. S-a tot scris că am fost în vizite oficiale în ţările arabe şi că aş fi cheltuit nejustificat sumele de transport şi de cazare. Ceea ce nu s-a scris este că am reuşit să leg o serie de colaborări extrem de importante pentru dezvoltarea acestei zone. Pe lângă întâlnirile cu oamenii de afaceri – care între noi fie vorba – ştiu ce înseamnă o afacere de nivel mondial, am încheiat câteva parteneriate cu cele mai cunoscute firme de recrutare de personal, firme care îşi vor trimite echipe de specialişti pentru evaluarea concretă a forţei de muncă din zonă. Sunt fapte concrete, pe care cei porniţi pe ideea de discreditare uită să le menţioneze.

Reporter: Dezvoltarea turismului local, cu precădere a domeniului schiabil, este a treia prioritate.
Nicula Vasile Cosmin: Aş prefera să nu le dăm nume de ordine. Tot ceea ce ţine de dezvoltarea acestei zone este la fel de important. Mai mult decât atât, dacă veţi studia materialul de campanie, veţi vedea că pentru acest proiect mă bazez pe un parteneriat cu administraţiile publice locale. Nu vom putea dezvolta un turism la nivel european, dacă nu va exista o colaborare reală, nu doar nişte hârtii semnate. Trebuie să înţelegem cu toţii, atât primarii, cât şi parlamentarii şi oamenii de afaceri din zonă, că trebuie să privim domeniul schiabil ca pe un interes comun. Altfel, nu vom reuşi decât să punctăm şi să cârpim. O abordare sistemică şi de ansamblu va mulţumi pe toată lumea.

Reporter:  Chiar credeţi că se va finaliza tronsonul de drum ce leagă Câmpul lui Neag de Băile Herculane?
Nicula Vasile Cosmin: Da. Este o oportunitate nevalorificată de deschidere a Văii Jiului. Acest drum s-a transformat în slogan electoral şi e mare păcat. Nu vreau să mă aliniez şi eu politicienilor care au promis şi l-au botezat, dar nu l-au inaugurat. Las faptele să vă convingă în viitorul meu mandat.

Reporter:  Am înţeles că doriţi să adresaţi un mesaj special.
Nicula Vasile Cosmin: Un mesaj special pentru un om special. Şi am rugămintea de a scrie OM cu majuscule. Este vorba despre domnul Emil Părău, pot să-i spun prietenul meu, Emil Părău. Chiar nu cred că Milu Părău mai are nevoie de vreo prezentare în Valea Jiului. Faptul că un om de calitatea lui m-a învestit cu toată încrederea şi că mi-a dat spre realizare două dintre proiectele lui de suflet – m-a făcut să mă simt norocos că am astfel de oameni alături de mine şi nu pot decât să le mulţumesc.

2 comentarii la „Împreună, pentru o Vale mai bună!

 • 21 noiembrie 2012 la 20:40
  Permalink

  Bafta, domnule Nicula!
  Valea Jiului voteaza USL!!!!!!! Ne-am saturat sa ne tot ieftineasca Vochitoiu apa de ploaie…

 • 28 noiembrie 2012 la 19:33
  Permalink

  asa…bine gandit..afacerile si politica merg mana in mana !! trebuie bani si de campanie de la milu parau ! legat de milu…am o singura intrebare…in moda anilor ’90…d-le Parau Emil cum ati facut primul milion ?? ..aici este cheia a tot ce se intampla azi in romania !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bunurile confiscate de Fisc n-au trecere pe piaţa din judeţ

Sute de apartamente, spaţii comerciale, hale, magazii, ateliere, restaurante şi terenuri au fost puse sub sechestru de reprezentanţii Direcţiei Judeţene...

Au descoperit peste 70 de tone de cărbune furat

Un grup de 20 de persoane din Aninoasa este cercetat pentru furt calificat, după ce oamenii legii au descoperit că

Divizaţi, maghiarii riscă să nu intre în parlament

Aşa cum era de aşteptat, UDMR riscă să nu treacă de pragul electoral şi să nu acceadă în Parlament, din...

Închide