Ies din subteran, doar când văd documentul scris

Sorina Popa

Minerii care s-au blocat în subteran de mai multe zile, au transmis că nu vor ieşi la suprafaţă, chiar dacă ministrul Muncii a promis că li se vor achita drepturile sala­riale, doar când vor avea o hârtie în acest sens. Unul din minerii aflaţi la suprafaţă, Marius Miron, a afirmat că a coborât în mină şi le-a spus minerilor de acordul de la guvern, dar aceştia i-au zis că nu ies la suprafaţă până nu li se prezintă un do­cument scris de la guvern.
Ieri, peste 200 de mineri de la exploatările de cărbune din Valea Jiului au protestat în faţa sediului Complexului Energetic Hu­ne­doara (CEH) din Petroşani, solicitând plata drepturilor salariale restante şi demisia directorului general al companiei, Samuel Dioane.
„Oamenii sunt revoltaţi şi au supărările lor. Eu le-am explicat cum stă situaţia, că toate veniturile noastre s-au diminuat din cauză că trendul european este de redu­cere a noxelor de CO2. Şi de aici s-a dus totul în jos”, a menţionat Dioane.
În prezent, CEH nu mai dispune de veni­turile din asigurarea serviciilor de sistem şi de ajutorul de închidere pentru Mina Lonea, care totalizau circa 7 milioane de lei pe lună, în condiţiile în care bugetul de salarii se ridică la 12 milioane lei, lunar.
În aşteptarea unui răspuns din partea li­de­rilor care se află la Bucureşti, minerii de la Lupeni au plecat apoi spre sediul ad­mi­nistrativ al minei din localitate, locul în care au protestat în ultimele cinci zile.
Starea de sănătate a celor aproximativ 70 de mineri autoblocaţi în subteranul Minei Lu­peni, unii dintre ei aflaţi în a şasea zi de pro­test, este monitorizată de salvatorii mi­neri, care sunt pregătiţi să intervină în caz de nevoie.
N.R. În această seară, înainte de închiderea ediţiei, minerii autoblocaţi în subteran au încheiat protestul şi au decis să iasă din mină la suprafaţă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare