Cum au rezolvat guvernanţii problema plăţii minerilor din Valea Jiului

Viceprim-ministrul Raluca Turcan participa la lansarea oficiala a programului guvernamental ”Initiativa pentru Valea Jiului” care are ca scop dezvoltarea proiectelor si strategiilor pe termen lung, ca raspuns la provocarile sociale si de mediu cu care se confrunta aceste regiuni, la Palatul Victoria din Bucuresti, miercuri, 8 ianuarie 2020. EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Adriana Năstase

Guvernul va aloca bani pentru plata drep­turilor salariale restante ale minerilor de la Compania Energetică Hunedoara, care vor acoperi plata salariilor pe trei luni şi alte be­ne­ficii, a declarat, ieri, ministrul Muncii şi Pro­tecţiei Sociale, Raluca Turcan (foto), la fi­na­lul întrevederii avute cu liderii minerilor.

Rezolvarea problemelor cronice
„Am identificat un set de măsuri care pot să conducă la ieşirea din impas. Aceste măsuri vizează binele minerilor şi rezolvarea unor pro­bleme cronice care s-au acutizat în timp. Aşa­dar, prima măsură a fost elaborarea unei ordo­nanţe de urgenţă deja publicată în Monitorul Oficial, prin care, din Fondul de Garantare a salariilor putem face plăţile pentru Compania Energetică Hunedoara, aflată în insolvenţă. Doi: Astăzi, în şedinţa de Guvern, vom aproba o hotărâre de Guvern prin care vom elabora şi pre­zenta normele de aplicare pentru pro­ce­dura de realizare a plăţilor rezultată din ordo­nanţa de urgenţă. Trei: Vom aloca bani, în trei tranşe, pentru drepturile salariale restante, după cum urmează: plata salariilor pe trei luni, plata salariilor compensatorii pentru angajaţii care intră în pensie şi de asemenea pentru asi­gurarea transportului spre şi de la locul de mun­că, precum şi tichetele de masă. În acelaşi timp, în prima tranşă vom acorda şi bani pentru plata subvenţiei de căldură”, a afirmat Raluca Turcan.

Răgaz de trei luni
Ministrul Muncii a precizat că în zilele de 25 şi 26 ale lunii curente minerii îşi vor încasa drep­turile salariale restante, dar şi beneficiile restante precum tichetele de masă şi banii de transport.
„Practic am agreat împreună cu reprezen­tanţii minerilor ca aceste plăţi în trei tranşe să aibă marele avantaj ca în zilele de 25 şi 26 mi­nerii să poată să încaseze drepturile salariale restante şi de asemenea o parte dintre be­ne­ficiile restante, cum sunt tichetele de masă şi banii de transport. Un alt mare avantaj al a­cestei soluţii identificate este că toată Com­pa­nia Energetică Hunedoara capătă un răgaz de 3 luni prin care să se reorganizeze şi să pre­zinte un plan de dezvoltare, care să asigure func­ţionarea pe termen lung”, a menţionat Raluca Turcan.

Fără greva foamei
Ministrul Muncii şi-a exprimat speranţa că soluţiile propuse îi vor determina pe cei 70 de mineri blocaţi în subteran să decidă să iasă la suprafaţă.
„Vorbim de aproximativ 3.000 de oameni care se află în activitatea minieră, plus apro­ximativ 1.000 de oameni care se află în acti­vi­tatea din energie şi în momentul de faţă avem 70 de mineri blocaţi în mină. Practic îmi exprim speranţa ca prin soluţiile identificate astăzi minerii să înceteze greva, să iasă la suprafaţă, să nu mai gândească varianta intrării în greva foamei şi să fi pus bazele, prin soluţiile agreate astăzi, pentru o redresare pe termen lung a tu­turor celor angajaţi în industria din jurul Com­plexului Energetic Hunedoara”, a declarat Raluca Turcan.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare