FlashPolitica si administratie

Hunedorenii se pregătesc să primească refugiați ucrainieni

Adriana Năstase

Guvernul României a anunțat că pe teritoriul României au intrat până în ieri dimineață 25.000 de refugiați care au fugit din Ucraina aflată în plin război cu armata Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a mai anunțat şi despre noile măsuri pe care la va lua România în sprijinul Ucrainei.

Unii doar traversează România
Astfel, ieri erau centralizate mai multe oferte de sprijin constând în alimente, apă, cazare şi alte forme de sprijin, care vor începe să fie distribuite în funcție de nevoile date de situația din Ucraina.
Un număr de 22.785 de ucrainieni ieși­seră România ieri, 25.000 cetățeni ucrai­neni au rămas România, 102 au solicitat protecția statului român, făcând cerere de azil, adică 57,7 la sută dintre ei.
Ieri erau operaționale două tabere mobile pentru refugiații din Ucraina, la Sighetu Marmației şi Siret.
Și în județ autoritățile se pregătesc să-I primească pe cei care fug din fața gloanțelor.

Consiliul Județean Hunedoara, alături de refugiați
În contextul intensificării tensiunilor poli­tice şi agresiunilor militare din Ucraina, Consiliul Județean Hunedoara a elaborat un plan de măsuri pentru a oferi sprijin cetă­țenilor ucraineni care intră, în aceste zile, în România pentru a fugi din calea războiului.
Astăzi,28 februarie 2022, Consiliul Jude­țean Hunedoara va fi convocat în ședință extraordinară în cadrul căreia, la propu­nerea președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, va fi alocată suma de 100.000 de euro, bani care vor fi direcționați în județele care înregistrează fluxuri ridicate de refugiați, în sprijinul acestora.
„Situația este dramatică pentru acești oameni care fug din calea războiului. Nu putem sta pasivi și să ne limităm la a co­menta despre ceea ce se întâmplă. Am luat legătura cu autoritățile care gestionează această criză și am fost informați că, la acest moment, există un surplus de produse la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. Practic, pentru acești oameni sunt necesare măsuri mult mai complexe. De aceea, am decis să alocăm această sumă care să fie împărțită județelor de frontieră care primesc un număr mare de refugiați. Este un moment greu, în care trebuie să fim solidari cu acești oameni nevinovați. Îi rog pe toţi cei care pot veni în sprijinul familiilor de refugiaţi, cu camere pentru cazare şi o masă caldă, să ni se ală­ture”, a declarat, ieri, președintele Consi­liului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.
Începând de luni, Consiliul Județean Hunedoara va centraliza toate spațiile de cazare pe care persoanele fizice și juridice le pot pune la dispoziția refugiaților. Infor­mațiile care trebuie transmise în scris Consiliului Județean Hunedoara se referă
la adresa exactă, numărul de persoane
care pot fi găzduite (servicii complete de găz­duire) și numărul de zile disponibile. In­formațiile despre spațiile de cazare disponibile pot fi transmise: Prin e-mail: [email protected], prin telefon: 0728 525 504 sau 0772 205 787, prin intermediul rețelei Facebook pe pagina oficială a Consiliului Județean Hunedoara.

Are resursele necesare
„Vă mulțumesc pentru solidaritatea și empatia arătate în aceste zile poporului ucrainean în momente grele, nu doar pentru aceștia ci pentru întreaga omenire. Ne­dreapta agresiune militară ne afectează în egală măsură pe toți, neputând rămâne impasibili la suferința zecilor de mii de ucraineni, femei, copii și bătrâni nevoiți să-și părăsească țara, să-și lase în urmă ago­niseala de o viață, să plece în pribegie fără niciun fel de resurse, doar pentru a-și pro­teja viețile.Suntem solidari cu cetățenii Ucrainei și suntem pregătiți să acordăm orice fel de sprijin material și logistic refu­giaților ucrai­neni prin punerea la dispoziție de locuri de cazare în locații proprii ori în hoteluri, pen­siuni, clădiri ale infrastructurii educaționale și alte locuri specifice unei situații de ur­gență. Mai mult, Primăria mu­nicipiului Deva este pregătită, la nevoie, să aloce resurse financiare și umane necesare asigurării asistenței medicale, transportului și oferirii unor condiții decente pe perioada în care refugiații se află pe raza municipiului Deva”, le-a transmis edilul șef Florin Oancea, devenilor.

Centru de colectare produse la Hunedoara
Totodată, ieri, „Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din municipiul Hune­doa­ra a decis iniţierea unei acţiuni de sprijin pen­tru civilii grav afectaţi de războiul din Ucraina.S-a stabilit ca, într-o primă fază, Primăria municipiului Hunedoara să trimită cel târziu joi, 3 martie 2022, un prim trans­port cu obiecte care le pot fi de mare ajutor civililor din Ucraina. Hunedorenii care do­resc să ajute o pot face donând următoa­rele produse: saltele de tip izopren (saltele de camping), pături, saci de dormit, apă plată sau minerală (la bax), conserve în am­balaj metalic, săpun, pastă de dinţi, şer­ve­ţele umede, scutece de unică folosinţă pentru copii (ambalate). Din cauza condi­ţi­i­lor sa­nitare şi din dorinţa de a simplifica procesul de preluare şi transport (fără a mai fi nevoie de o sortare detaliată a produ­se­lor), se primesc DOAR PRODUSE NOI, de dorit, în am­balajul original sau cu eticheta nedez­lipită/neruptă. Nu se vor primi pro­duse folo­site. Produsele amintite se vor pre­lua înce­pând de astăzi, (luni – 28 februarie) la sediul Direcţiei de Asistenţă So­cială Hunedoara – clădirea Pieţei Du­nă­rea, la parter. În această primă etapă, centrul de colectare va funcţiona până miercuri, inclusiv, între orele 10.00 – 18.00”, se arată într-un comunicat al Primăriei municipiului Hunedoara.

Peste 200 de locuri de cazare identificate
La Petroșani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a identificat 160 de locuri de cazare în campusul universitar, în condiții foarte bune și cu costuri minime. Costurile cu masa și cazarea vor fi suportate de oameni de afaceri, care deja l-au contactat și l-au asigurat pe edilul șef de întregul lor sprijin. De asemenea, alte 50 de locuri sunt disponibile la Casa Pollicino din Petroșani.
“Dragi cetățeni ai comunei Şoimuş de astăzi, la sediul Primăriei Şoimuş vom colecta ajutoare pentru cetățenii refugiati din Ucraina (hrană rece,compot ,dulceață, conserve, produse de igienă personală). Vom amenaja în căminul cultural din Șoimuș 30 de locuri pentru refugiați, iar dacă va fi nevoie vom amenaja mai multe locuri și în celelalte cămine cultural”, a fost îndemnul primarului comunei Șoimuș, Mihai Irimie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura