Hunedorenii riscă să li se spargă puşculiţa, pe Internet

19 octombrie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Eveniment, Flash

Livia Botici

Începând cu luna octombrie, în spaţiul virtual românesc circulă un e-mail, care îi îndeamnă pe destinatari să îşi completeze datele personale şi să le trimită, cu ajutorul Internetului, la… Ministerul Finanţelor Publice (MFP), pentru a-şi recupera o parte din impozit. Numai că, problema este că acele persoane, care trimit e-mailurile, nu sunt reprezentanţi ai ministerului respectiv, iar cei care dau curs solicitării riscă să pice în plasa unor infractori.

„Vă rambursăm impozitul”

Zilele trecute, un hunedorean a primit pe adresa personală de e-mail, un mesaj care suna în felul următor. „După ultimele calcule ale activităţii dumneavoastră anuale, am stabilit că sunteţi eligibil pentru primirea unei rambursări a impozitului, în conformitate cu secţiunea 501 (c). Valoarea impozitului returnat este de 473,27 lei. Vă rugăm să ne trimiteţi cererea de rambursare a impozitului şi să aşteptaţi 6-9 zile pentru verificarea datelor introduse. Pentru a accesa formularul de plată, vă rugăm să vă completaţi datele aici: http://www.mfinante.ro/acasa.html? method=rambursare&pagina=52155. Această notificare a fost trimisă de către Ministerul Finanţelor Publice, Biroul de Plăţi pentru persoane fizice”, se arată în e-mailul respectiv. Scrisoarea electronică este semnată de către Cristian Marin, şeful Serviciului de Comunicare şi Relaţii Publice al MFP. Odată ce este accesat link-ul trimis de către expeditorul e-mailului, se deschide automat o fereastră, în care oamenii sunt rugaţi să îşi dea absolut toate datele: adresă, număr de cont, parola şi cod de securitate, pentru a-şi putea primi în contul de la bancă, „impozitul” rambursat.

„E-mailul nu este trimis de MFP”

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Hunedoara, acest e-mail nu este trimis de Ministerul Finanţelor Publice. „Serviciul de comunicare şi relaţii publice nu are atribuţii în domeniul rambursării de impozite şi taxe. În cadrul acestei structuri, nu există Biroul de plăţi pentru persoane fizice menţionat în e-mail. La nivelul ministerului, s-au efectuat investigaţii şi s-a ajuns la concluzia că este vorba despre un atac informatic, de tip phishing, din afara instituţiei. Îi atenţionăm pe toţi cei care primesc asemenea mesaje electronice, să nu completeze formularul cu datele lor de identificare, pentru că pot deveni victimele unor fraude”, a declarat Mihaela Mănăilă, purtătorul de cuvânt al DGFP Hunedoara. Potrivit poliţiştilor, până în acest moment, nici un hunedorean nu a sesizat că ar fi fost înşelat în acest mod, dar în cazul în care se va întâmpla, victimele se pot adresa Poliţiei.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Colectarea deşeurilor menajere – o afacere în pierdere

În Petroşani, colectarea selectivă a deşeurilor dă rateuri, iar afacerea care ar fi trebuit să bage bani în bugetul local...

Patrulele şcolare, reînfiinţate la Deva

Începând de ieri, elevii Colegiului Tehnic „Transilvania” din Deva îi supraveghează pe colegii lor, pentru ca aceştia să poată traversa...

Minoră dispărută fără urmă

O tânără, în vârstă de 16 ani, din municipiul Hunedoara, este căutată de familia sa şi de oamenii legii, după...

Închide