ComunitateFlash

Hunedoara va renaşte din ruinele combinatului

Magdalena Şerban

Timp de jumătate de secol, coşurile de fum înalte de aproximativ 100 de metri de pe platforma combinatului siderurgic au fost unele dintre simbolurile Hunedoarei. Deşi după oprirea fluxului primar şi a altor sectoare de producţie din combinat, acestea au ajuns să ofere doar o imagine dezolantă şi prezentau un real pericol, coşurile aveau totuşi istoria lor.

A căzut şi al optulea coş

Cele opt cuptoare ale Oţelăriei Siemens Martin nr. 2 produceau, până în anii 90, câte 400 de tone de oţel fiecare. O mină de aur, am putea spune, ţinând cont că oţelul era folosit nu numai în industria românească, ci şi valorificat la export. Dar vremea nu le-a iertat, ele ajungând la degradare.

„S-a impus demolarea lor, pentru că erau fisurate şi prezentau pericol de cădere. Doar coşul de fum de la Furnalul nr. 4, (construit în 1989, dar nedat în folosinţă) a fost iertat, în rest, toate au fost puse la pământ. Nu este un secret că au fost, în timp, vandalizate, astfel încât au rămas izolate”, declară Gheorghe Cical, directorul societăţii Eco Sid SRL, cea care realizează lucrările de ecologizare ale fostei platforme industriale.

Demolarea a fost făcută cu mare grijă, prin piconare. Înainte de acest proces, toate datele aferente au fost introduse într-un program IT de simulare, pentru ca totul să decurgă cu precizie şi siguranţă. După demolare, s-au sortat rămăşiţele, manual, iar cărămizile şi fierul beton urmează să fie valorificate.

Construcţii noi, în locuri vechi

„În ultimii doi ani, au fost demolate construcţiile de pe aproximativ 100 de hectare, dintre cele 138 de hectare ale vechii platforme siderurgice, însă, întreg procesul de ecologizare este destul de complicat, ţinând cont că în unele locuri, terenul este contaminat cu substanţe periculoase, folosite în siderurgie. Cu toate acestea, suntem abia la început în procesul de modernizare a municipiului, însă nu vom renunţa la toate simbolurile Hunedoarei, ci vom încerca să punem în valoare istoricul vechilor construcţii ale combinatului. Terenul vechilor construcţii este cuprins într-un proiect de dezvoltare, urmărindu-se ridicarea unui cartier rezidenţial, în acele locuri care deja au făcut istorie”, încheie Gheorghe Cical.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura