EvenimentFlash

Hoţii de fier tulbură liniştea mormintelor din Nădăştie

Livia Botici

Cimitirul din satul Nădăştia de Jos a devenit ţinta hoţilor de fier vechi din zonă. În doar câteva zile, două morminte au fost profanate, iar locuitorii satului sunt pur şi simplu îngroziţi de faptul că, într-o zi, este posibil să-şi găsească morţii în mijlocul cimitirului.

„Oamenii aceştia sunt nebuni”

De două săptămâni încoace, sătenii din Nădăştia de Jos nu mai au linişte. Pe parcursul acestei perioade, două locuri de veci au fost vandalizate, iar oamenii bănuiesc că, vinovaţi de aceste lucruri extrem de grave sunt hoţii de fier vechi, care au vrut să fure „doblele” (n.r. plăci) de fier puse peste sicrie. „Am fost anunţaţi de un om, care cosea iarba din cimitir, că mormântul bunicilor a fost deschis. Când am mers acolo, am găsit placa de beton, care a fost turnată peste mormânt, dată la o parte, iar sicriul bunicii se vedea în întregime. În acel loc de veci, sunt înmormântaţi ambii bunici, iar între sicriele lor există doble de fier, dintr-acela groase, aduse din combinat. Au încercat să le scoată, se vedeau urmele de răngi, dar nu au reuşit, pentru că sunt grele şi bine înţepenite”, povesteşte Petru Bora, un localnic din satul Nădăştia de Jos. O femeie, tot din localitate, este de-a dreptul revoltată de această situaţie. „Este inadmisibil să se întâmple aşa ceva. Aceşti oameni sunt nişte nebuni, sigur nu sunt sănătoşi la cap! Cum să spargi morminte, pentru nişte fier vechi?”, se întreabă doamna Cornelia Kaitar.

„Nu avea decât cerceluşii”

Celălalt loc de veci care a fost vandalizat de profanatorii de morminte aparţine unei fetiţe de doi ani. Şi aici, la fel ca la celălalt mormânt, placa de beton a fost mutată din loc. „Nu ştiu cum au putut să strice liniştea unui copilaş? Ce vroiau să-i fure? Noi nu suntem bogaţi, nu am pus averi în sicriu. Fetiţa avea numai nişte cerceluşi în urechi, asta era singura valoare pe care ar fi putut să o ia. Când a mers mama ei la cimitir, se vedea sicriul, şi că au încercat să scoată fierul din mormânt, dar nu au reuşit. Bine măcar că nu au deschis sicriul şi au lăsat-o în pace. În urmă cu ceva timp, i-am cumpărat o vază de cristal şi flori, am dus-o la mormânt, dar şi pe aceea au furat-o”, mărturiseşte Sanda Buitur, bunica fetiţei. Cu toate că sătenii au depus plângeri la poliţie, oamenii legii spun că au făcut cercetări la faţa locului, dar, deocamdată, nu i-au descoperit pe cei vinovaţi, care, dacă vor fi prinşi, vor fi cercetaţi pentru profanare de morminte, infracţiune pentru care pot sta după gratii până la trei ani.

Au furat calculatoarele

În aceeaşi perioadă, şi şcoala din sat a picat pe mâna unor hoţi. „Seara, când am plecat de la serviciu, am închis ferestrele. Ei bine, dimineaţa când m-am dus la şcoală, o fereastră era deschisă, iar din laboratorul de informatică dispăruse un calculator. La două zile distanţă, şi în şcoala din satul Batiz, au intrat hoţii şi au furat toate cele cinci calculatoare. Aici, în zona noastră, este ca în codru, hoţii nu mai au de unde să facă rost de fier vechi şi încep să profaneze morminte, să spargă şcoli, să ne fure de prin curte. Este incredibil!”, povesteşte Costina Suciu, îngrijitoare la şcoala din Nădăştia de Jos.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura