ActualitateFlash

Hoţii de fier au prăbuşit o clădire din Petroşani

Maximilian Gânju

Jumătate dintr-un imobil de două etaje nelocuit s-a prăbuşit sâmbătă după amiază, pe o stradă din cartierul Colonie al municipiului Petroşani. Localnicii au crezut că este cutremur, din cauza zguduiturii. Echipele de salvare ale pompierilor din Petroşani au inspectat dărâmăturile şi n-au găsit victime, însă nu au putut verifica tot perimetrul, din cauză că zidurile imobilului riscau să se prăbuşească.

Urma să fie cedat gratuit unei biserici
Clădirea, construită cu zeci de ani în urmă ca un buncăr, a fost în proprietatea mai multor firme, iar după ce ultima dintre ele a dat faliment, a ajuns în proprietatea unei societăţi din Brad. De circa patru ani de zile, imobilul nu a mai fost folosit, iar chiar luni (astăzi-n.n.), urma să fie cedat gratuit către o biserică, pentru transformarea lui într-un cămin de bătrâni, susţine proprietarul. Numai că, timp de câteva luni, a fost lăsat nepăzit, suficient ca hoţii de fier vechi să-l devasteze. După ce s-a furat din interior tot ce se putea valorifica, un corp al clădirii a rămas fără structura de rezistenţă, iar sâmbătă s-a prăbuşit în stradă.

Au crezut că vine cutremurul
Aurel Silea (foto) are gospodăria faţă în faţă cu clădirea prăbuşită şi spune că s-a speriat de moarte când pereţii au căzut. „Stăteam şi mă uitam la fotbal, când a căzut. S-a auzit un vuiet şi o zdruncinătură, de am crezut că se dărâmă casa. Am şi strigat la nevastă că e cutremur şi abia după ce am ieşit afară am realizat ce se întâmplă. Am fost sigur că e cutremur, mai ales cum am auzit că au fost trei seisme la noi în ultimele zile. În curte şi pe stradă nu se vedea nimic, din cauza prafului”, povesteşte bărbatul. Acesta spune că hoţii sunt vinovaţi de prăbuşirea imobilului. „În trei luni de zile, au furat tot ce era fier, grinzi, tot ce puteau pune pe foc sau vinde. Clădirea asta o ştiu de aproape 30 de ani, de când stau aici şi era solidă. Nu e casă în cartier la fel de bine construită, dar hoţii ăştia sunt ca termitele, fac totul praf”, mai spune Aurel Silea.
La faţa locului au ajuns imediat pompierii din Petroşani şi au inspectat zona prăbuşită a clădirii. Nu au descoperit indicii care să-i facă să creadă că sunt victime prinse sub dărâmături, însă din cauza faptului că exista pericolul ca alte ziduri să cadă peste ei, nu au putut face decât o inspecţie sumară. Şi vecinii spun că nu cred să fi fost cineva în clădire.

 

„E ca şi economia României”
Proprietarul imobilului, Dan Burlă, managerul general al companiei BV Dasler, spune că a avut pază la imobil, însă pe perioada sărbătorilor, paznicul a fost liber şi hoţii au făcut prăpăd. De când a ajuns în proprietatea sa, Dan Burlă susţine că a investit în refacerea clădirii peste 100 de mii de euro, iar astăzi, urma să fie semnate actele de cedare către o biserică, pentru amenajarea unui cămin de bătrâni. „Clădirea a fost păzită dar, de sărbători în ianuarie, paznicul a fost liber. Atunci au distrus şi furat totul din interior. Clădirea asta e ca şi economia României: tot furi din ea şi la un moment dat se prăbuşeşte”, a spus proprietarul imobilului distrus de hoţii de fier şi materiale de construcţii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura