Hărău: Bine, dar și rău
Magdalena Șerban
An greu atât pentru primari, cât și pentru comunitățile pe care le conduc. Banii sunt puțini, lumea trebuie să trăiască de azi pe mâine și așa că lasă la urmă plata dărilor la stat. Asta se resimte peste tot, inclusiv la Hărău. Iar ca cireașa de pe tort să fie și mai amară, recuperarea amenzilor e o bătălie pierdută, din start.
Apel la conștientizare
„Cu colectarea nu stăm strălucit, atât la capitolul taxe și impozite, cât și la cel al amenzilor. Încerc să-i înțeleg pe oameni. Când veniturile lunare sunt așa cum sunt, e dificil de gestionat un buget de supraviețuire. Trebuie să aplicăm legea, așa că le trimitem înștiințări, care și astea înseamnă bani pentru noi. Trebuie expediate prin poștă, cu confirmare de primire. Adică, oficial. Nu numai să le punem în poartă și gata. Plătești o căruță de bani, iar rezultatele nu sunt chiar cele scontate. Mai sunt și care își dau seama că e o obligație ce trebuie respectată, dar sunt și care nu au nici un fel de reacție. În general, e vorba de cam aceleași persoane, an de an. Cu cât cineva nu achită pe un an, apoi nici pe următorul și tot așa, se adună și vin aplicate penalități. De la o sumă de 40 de lei, 80 de lei sau 100 de lei pe an, se ajunge la ditamai suma. Ca într-o familie: nu ai plătit curentul în luna curentă, e mai greu pe mai departe. Și cu taxa de salubrizare sunt piedici în colectare. Omul când trebuie să plătească ceva la primărie devine reticent. Toți vrem apă, canalizare, drumuri bune, iluminat stradal, și pe bună dreptate că le vrem, fiind în 2024, imediat. Dar avem și îndatoriri, iar dacă nu sunt plătite impozitele, cum să susțină administrația publică locală investițiile. Din ce? Avem și cazuri de popriri, însă acolo unde știm exact situația, că o persoană are o pensie foarte mică sau venitul unei familii e unul scăzut, încercăm să-i lăsăm spre coada listei, dar tot ajungem și la ei. Legea e lege. Anul trecut am avut în control Curtea de Conturi și așa că deși nu ne face plăcere, nu o facem cu sufletul, trebuie să aplicăm reglementările legale”, a transmis Lucian Mihael Albu Weber (foto), primarul din Hărău.
Un 2023 dificil
Legat de cum a fost 2023, nici aici nu se găsesc cuvinte de prea multă laudă. „Anul îl vom încheia cu greu. De când sunt în administrație, cred că e cel mai dificil. Să nu fie o rectificare bugetară până acum e cam problematic. Nu sunt achitate salariile la asistenții personali și la fel ca și la noi e și prin alte părți. Vine decembrie, trebuie date salariile. Sperăm, totuși, să tragem linie onorabil. Și așa, pentru 2024 nu am plănuit majorarea dărilor locale, ci vom aplica indicele ratei inflației, fiind obligați. Ce ne dă mari bătăi de cap e recuperarea amenzilor care cumulate ajung peste un milion de lei. Trebuie schimbată legislația, majoritatea fiind amenzi de circulație. Dacă statul nu intervine cu modificarea cadrului legislativ nu cred că se vor mai recupera vreodată. Să se ridice talonul sau permisul de conducere până la achitarea sumei, la termen ori să fie găsită o altă soluție, dar una care să-i determine pe cei care au greșit să plătească. Ce vină au primarii? Dacă nu au nimic în proprietate cum îi poți executa pe făptași? Eu am mai tot spus și sunt convins că toți colegii văd lucrurile la fel. Când se stabilesc alocările bugetare, suntem trași în jos în urma aplicării formulei de calcul, din pricina coeficientului mic de încasare. Nu noi am greșit”, a mai arătat edilul.