Hackerul ”Guccifer” nu vrea să fie extrădat în America

Natalia Bumbac

Arădeanul Marcel Lehel Lazăr (foto), cunoscut ca hackerul ”Guccifer”, nu vrea să fie extrădat în SUA. Bărbatul a contestat decizia Curţii de Apel Alba Iulia prin care s-a dispus extrădarea sa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), dar fără succes. În prezent, Marcel Lehel Lazăr se află în Penitenciarul Deva, de la Bârcea Mare, unde ispăşeşte pedeapsa de şapte ani de închisoare primită pentru infracţiuni comise la sistemele informatice.

”Respinge ca nefondată contestaţia formulată de persoana extrădabilă Lazăr Marcel Lehel împotriva sentinţei dată în 10 septembrie 2018 de Curtea de Apel Alba Iulia. Definitivă”, se arată în hotărârea ÎCCJ.

”Nu voi beneficia de toate drepturile”
Bărbatul s-a opus extrădării sale încă din faza în care cererea autorităţilor judiciare americane s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia. În motivarea hotărârii dată de instanţa menţionată, Marcel Lehel Lazăr a explicat că se opune extrădării sale în SUA, pe motiv că nu va beneficia de toate drepturile privind executarea unei pedepse. ”Condamnatul-persoana extrădabilă Lazăr Marcel Lehel consideră că în momentul în care va fi extrădat în vederea judecării în SUA nu va beneficia de toate drepturile pe care le are. Aceasta deoarece prin hotărârea pronunţată i-au fost interzise unele drepturi şi nu i s-a recunoscut hotărârea pronunţată în SUA şi astfel nu va putea să beneficieze de instituţia comutării pedepsei astfel cum este prevăzută în legislaţia română”, se arată în documentul instanţei. Cu toate acestea, Curtea de Apel Alba Iulia, dar şi ÎCCJ au considerat că arădeanul îndeplineşte condiţiile pentru a fi extrădat, după ce execută pedeapsa primită în România.
În 2016, ”Guccifer” a fost condamnat în SUA la patru ani şi patru luni de detenţie, fiind acuzat că a spart mai multe conturi de e-mail ale familiei Bush. Hackerul a recunoscut în faţa instanţei americane că a spart şi e-mail-ul fostei secretare de stat Hillary Clinton, de unde ar fi sustras circa 2.200 de e-mail-uri cu informaţii clasificate şi alte 22 de nivel Top Secret. Pedeapsa din România a primit-o în 2014 pentru că a spart conturile de e-mail ale fostului director al SRI George Maior şi ale comisarului european Corina Creţu, dar şi ale unor vedete TV. În 13 august 2018, Marcel Lehel Lazăr a cerut la Judecătoria Deva să fie eliberat condiţionat din închisoare. Cererea i-a fost respinsă, cu menţiunea că poate reveni cu o nouă solicitare în septembrie 2018. ”Guccifer” se află în închisoare din ianuarie 2014, atunci când a fost arestat preventiv. Potrivit reprezentantului Penitenciarului Bârcea Mare, bărbatul se află la închisoarea de la noi din judeţ de mai multe luni, unde participă la diverse activităţi de reeducare şi reintegrare socială. El se află închis la Penitenciarul Bârcea Mare, deoarece acesta este cel mai apropiat de domiciliul lui şi are regim semideschis.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.