ActualitateFlashPolitica si administratie

Guvernul Cîţu supravieţuieşte, moţiunea de cenzură a picat

Sorina Popa

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, ieri, în şedinţă comună pentru votul pe moţiunea de cen­zură iniţiată de PSD şi intitulată „România eşuată. Recordul <<fantastic>> al Guvernului Cîţu”. Rezul­tatul a fost unul scontat, moţiunea nu a avut sorţi de izbândă.
Prima moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu a picat. “Pentru” au votat 201 parlamentari, “îm­potrivă”, înregistrându-se un singur vot.
Majoritatea necesară pentru ca moţiunea de cenzură să treacă era de 234 de voturi. PSD, for­ma­ţiunea politică care a iniţiat demersul are 157 de parlamentari.
Pro moţiune de cenzură Guvernului Cîţu au votat par­lamentarii PSD şi cei ai AUR, împotrivă fiind cei aflaţi în partidele din arcul guvernamental. Care nici măcar nu au votat, pentru a nu da naştere la inter­pre­tări. PSD, împreună cu AUR şi cu neafiliaţii au 205 voturi. Moţiunea de cenzură se consideră adop­tată dacă este votată de majoritatea depu­taţilor şi sena­torilor, în acest caz fiind vorba despre 234 de voturi.
Întrucât moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

„A fost un balon de săpun. Azi s-a spart”
„A fost un balon de săpun. Azi s-a spart, mo­ţiunea de cenzură a căzut la un număr de voturi foar­te mare. Aplicăm programul de guvernare”, a afir­mat Ludovic Orban, după anunţarea rezul­tatelor.

„Au fugit de răspundere”
Natalia Intotero, deputat PSD de Hunedoara, sus­ţine că parlamentarii Coaliţiei au fugit de răs­pun­dere ieri, la votul Moţiunii de cenzură. “Parla­men­tarii Coaliţiei, de la PNL, USR, UDMR şi minorităţi au fugit ca laşii, de răspundere. Au preferat să asculte co­menzile venite de la centru şi nu s-au prezentat la votul Moţiunii. Unii care au fost în sală nu s-au apropiat de locul votării. Noi, parlamentarii, vom da socoteală electoratului nu numai pentru activitatea noastră din Parlament, ci şi pentru guvernele pe care le susţinem. Păcat că parlamentarii Coaliţiei nu au votat cum le-a spus conştiinţa”, a declarat deputatul social-democrat Natalia Intotero.

„O grămadă de minciuni”
„Parlamentul a respins moţiunea de cenzură ini­ţiată de PSD. Votul a demonstrat soliditatea Coa­liţiei de dreapta.Nu există nici un temei pentru demi­terea Guvernului. Demersul PSD a fost unul politicianist.
Cifrele guvernării în ultimul an arată foarte bine. Avem cea mai mare creştere economică din UE, am scăzut inflaţia faţă de perioada în care guverna PSD, ne împrumutăm mult mai ieftin decât o făcea PSD, economia îşi revine, angajările sunt pe un trend ascendent, aducem bani europeni pentru dezvol­tare. Guvernul condus şi susţinut de PNL a reuşit re­dresarea rapidă a economiei şi stăpânirea pan­demiei, România având în acest moment una din cele mai bune situaţii epidemiologice din Europa.
Toate acestea i-au făcut pe pesedişti să depună o moţiune de cenzură în care au înşirat o grămadă de minciuni fără nici o acoperire în realitate.
Românii trebuie să ştie adevărul:Guvernul Florin Cîţu a indexat alocaţiile cu inflaţia şi a mărit cu 20 la sută alocaţiile de la 1 ianuarie 2021.
Următoarea mărire, cu încă 20 la sută de la 1 ianuarie 2022, este stabilită de coaliţie şi va fi operată de Guvern prin OUG.Din 2015 şi până astăzi, deciziile prin care alocaţiile pentru copii au crescut au aparţinut exclusiv PNL. Cât timp a fost la guvernare, PSD nu a luat vreodată vreo decizie de mărire a alocaţiilor pentru copii. De aici şi dis­perarea acestui partid de a se agăţa de acest su­biect. În toamna lui 2019, când a pierdut puterea, PSD a lăsat valoarea unui punct de pensie la 1.265 de lei.După un an şi jumătate de guvernare libe­rală, un punct de pensie este acum 1.442 de lei, cu 177 de lei mai mult. Guvernul PNL a crescut pen­siile cu 14 la sută cu 177 de lei, în ciuda celei mai grave crize. PNL a realizat astfel cea mai mare a punctului de pensie. Pensiile nu cresc din vorbe din opoziţie sau de la televizor, ci le creşti când eşti la guvernare.În martie 2021, salariul mediu net a fost 3.547 de lei, faţă de 3.179 de lei cât era în no­iembrie 2019 când PNL a dat jos guvernul PSD.În guvernarea liberală, salariul mediu net al românilor a crescut cu 368 de lei, adică 12 la sută faţă de guvernarea PSD
În privinţa acuzaţiei PSD că „de ţinta de deficit de 3 la sută nu îşi mai aminteşte nimeni”, tupeul PSD a atins cel mai jalnic record de demagogie şi min­ciună”, a declarat Vetuţa Stănescu, deputat PNL de Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura