Goana după locuri în grădiniţe

Andreea Lazăr

Deşi nu au început oficial înscrierile, grădiniţele de copii din Deva sunt deja asaltate de sute de cereri. Speriaţi că nu vor mai avea unde să-şi înscrie micuţii, zeci de părinţi au completat deja cererile de luare în evidenţă a copiilor pentru anul 2011-2012.

Cea mai solicitată din oraş

Cea mai solicitată este Grădiniţa cu program prelungit nr. 7 din Deva. Aici, copiii beneficiază de anumite facilităţi în plus faţă de colegii lor din alte unităţi. Pe lângă sălile şi dormitoarele modern amenajate, micuţii pot lua lecţii de înot la bazinul din cadrul grădiniţei. „Avem foarte multe solicitări pentru înscrierea copiilor în grădiniţa noastră. Zilnic, vin mai mulţi părinţi, care se interesează de modalităţile de înscriere a micuţilor. Situaţia este cauzată de faptul că tot mai multe mame vor sta acasă cu copiii doar un an şi apoi se vor întoarce la serviciu”, a spus directoarea grădiniţei, Elena Lazăr. În acest an şcolar, în Grădiniţa PP7 au fost înscrişi 270 de copii, împărţiţi în nouă grupe. Costurile unei zi la grădiniţă se ridică la şapte lei, bani ce reprezintă masa micuţului. Un abonament lunar la bazin costă 85 de lei de copil.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Hunedoara le dau garanţii părinţilor că toţi copiii vor avea un loc în grădiniţe şi nu vor fi probleme la înscrieri. În judeţul Hunedoara există 47 de grădiniţe de stat.

Stat versus privat

Cu toate că grădiniţele de stat au trecut printr-un amplu proces de reabilitare în ultimii ani, există şi părinţi care preferă să-şi înscrie copiii în unităţi private. Costurile aici sunt mult mai mari decât la stat, dar acest aspect nu este luat în seamă de unii părinţi. „Chiar dacă este mai scump, eu consider că merită. Nu mai am încredere în învăţământul de stat, în cadrele didactice şi nici în mâncarea care li se dă copiilor. Nu pot să spun că la grădiniţele private e totul perfect, dar condiţiile sunt mult mai bune. Cred că ar trebui să existe şi şcoli generale private”, a afirmat Monica Ionescu, o mămică din Deva.

Părinţii plătesc pentru un copil înscris la o grădiniţă privată din Deva între 600 şi 900 de lei pe lună, bani care includ taxa şi două mese zilnic.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.