Sport

Gimnastica de acasã, mai dulce decât cea din strãinãtate

11 x 1 lili CosmaCiprian Marinuţ

Liliana Cosma (foto) şi Ramona Micu, două dintre cele mai valoroase antrenoare de gimnastică de la CNS CSS „Cetate” Deva, au revenit la clubul mamă, după stagii de aproape doi ani în Italia şi Suedia. Ambele s-au arătat încântate de experienţa acumulată în străinătate şi dornice de noi performanţe cu gimnaste de la clubul devean.

Experienţe reuşite
Liliana Cosma, câştigătoare de cinci ori consecutiv a titlului de cel mai bun tehnician hunedorean, în perioada 2006-2011, a părăsit România şi Lotul Olimpic în ianuarie 2011, pentru a da curs unei oferte a Federaţiei din Italia. Talentata şi priceputa tehniciană de la „Cetate” a lucrat doi ani pentru echipele naţionale de gimnastică feminină ale Italiei, iar din 3 ianuarie 2013, este din nou angajată a clubului din Deva. Lili Cosma spune că experienţa italiană a fost una reuşită, însă i s-a făcut foarte dor de casă. „Am plecat, pentru a acumula experienţă şi a cunoaşte gimnastica şi a o aborda şi din alte unghiuri şi cu alte metode. A fost foarte bine atât financiar, cât şi profesional, dar mi-a lipsit mult România. Mi s-a făcut dor de tot ce era aici şi din 3 ianuarie, sunt din nou angajată la clubul din Deva”, a spus antrenoarea. Lili Cosma a lucrat la Lotul Olimpic al României atât cu Octavian Belu, cât şi cu Nicolae Forminte, şi a contribuit la medaliile obţinute de echipa României la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008, la titlul european la bârnă obţinut în 2010 de Amelia Racea şi la multe alte medalii la competiţii internaţionale.
Ramona Micu, una dintre antrenoarele experimentate şi pricepute ale clubului devean, a plecat în Suedia acum un an şi şapte luni. Antrenoarea regretă puţin despărţirea de ţara nordică, însă îi era foarte dor de casă şi de soţul Cristinel Micu, care este şi el antrenor la clubul devean. „Experienţa suedeză m-a cucerit şi am avut o undă de regret în suflet când am plecat de acolo. Însă, îmi era foarte dor de casă şi de soţul meu, care lucrează aici, la clubul din Deva”, a afirmat tehniciana. Ramona Micu a lucrat mulţi ani pentru clubul devean şi pentru Lotul de Junioare al României, astfel că a contribuit la formarea a numeroase gimnaste, care au devenit mari campioane.

Planuri de performanţă
Cele două antrenoare au fost primite cu braţele deschise de conducerea clubului devean şi îşi propun să pună umărul la noi performanţe ale clubului. „Suntem bucuroşi că s-au întors, pentru că ele reprezintă un câştig pentru club. Valoarea şi experienţa lor ne pot aduce noi medalii naţionale şi internaţionale”, a spus Adrian Liga, directorul CNS CSS „Cetate” Deva. „Am revenit cu gândul de a rămâne acasă şi la club şi de a contribui la noi performanţe. Lucrez deja cu o grupă de performanţă a clubului şi sper ca influenţa mea să fie benefică la viitoarele concursuri”, a spus Lili Cosma. „Lecţia pe care am învăţat-o în Suedia este că e foarte important ca toată lumea să facă sport. Astfel că, aş vrea să încep din nou cu o grupă de fetiţe de 5-6 ani. Sper să reuşesc să atragem la sală cât mai multe fete din Deva, pentru a le iniţia în mişcare cu specific de gimnastică. Scopul principal ar fi să facă sport pentru sănătate, însă, dacă vor exista talente şi dorinţă, evident că le vom călăuzi şi pe calea performanţei”, a precizat Ramona Micu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura