www.mesagerulhunedorean.ro

Gheorghe Nastasia: „Mita de la afaceristul hunedorean Adrian Gărdean a ajuns la Udrea”

elena-udrea1Natalia Bumbac

Fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Gheorghe Nastasia, a declarat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la audierea sa în dosarul „Gala Bute”, că i-a dat o geantă în care erau 900.000 de euro fostului ministru Elena Udrea (foto), în cabinetul ei, din partea afaceristului hunedorean Adrian Gărdean.
Reamintim că Adrian Gărdean este cercetat de procurorii DNA într-un dosar disjuns din dosarul „Gala Bute” pentru acuzaţiile de dare de mită şi instigare la abuz în serviciu. Pe lângă Gărdean, în dosarul disjuns mai sunt cercetaţi primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă şi Cristofor Alin Condoiu, pentru acuzaţiile de abuz în serviciu, Miron Dorel Gărdean şi Miron Lupulescu pentru dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.
Mită sub formă de sponsorizări
„M-am întâlnit cu Gărdean şi Udrea la pensiunea din Buşteni. A fost o discuţie scurtă în care Udrea i-a spus lui Gărdean că e nevoie să facă nişte sponsorizări. Nu a detaliat. (…) La discuţie am fost doar noi trei. I-a spus pur şi simplu. Urma să se desfăşoare «Gala Bute» şi cred că pe acest fond. Atunci nu am discutat alte detalii cu Gărdean. A fost o discuţie generală despre sponsorizări”, şi-a început Nastasia declaraţia în faţa judecătorilor ÎCCJ.
El a mers pe procedura simplificată prin care îşi recunoaşte faptele, în schimbul reducerii pedepsei la o treime.
„Într-una dintre discuţiile din 2011 cu Udrea s-a vorbit despre comisionul de 10 la sută reprezentând un procent pe care trebuia să îl dea Gărdean pentru lucrările finanţate de minister. Acest comision era în realitate o mită şi nu o sponsorizare. Concret, ministrul a spus că va veni Gărdean şi că va aduce această sumă”, a spus Nastasia. El a adăugat că în septembrie 2011, la sediul ministerului a vorbit cu Gărdean, care i-a cerut situaţia cu sumele ce urmau să fie plătite de minister aferente lucrărilor executate de Termogaz Company SA Haţeg. „Eu, lui Gărdean, nu i-am spus ce procent să dea, pentru că el mi-a lăsat de înţeles că ştie ce trebuie să facă. Pe 6 octombrie 2011 a venit la minister cu o geantă cu 900.000 de euro pe care mi-a dat-o şi mi-a spus că urmează să mai facă contracte. A venit la biroul meu din sediu şi mi-a spus ce e în geantă. Nu am deschis geanta şi nu am văzut concret ce era acolo. Mi-a spus ca sunt 900.000 euro în geantă”, a mai declarat Nastasia.
„Geanta cu bani a ajuns la ministru”
El a povestit cum, ulterior, s-a dus cu geanta cu bani în cabinetul Elenei Udrea, care nu a avut nici o reacţie. „În ziua respectivă am remis geanta doamnei Udrea. Gărdean a stat în biroul meu circa 10 minute. Am fost în cabinetul dumneaei… nu-mi amintesc precis la cât timp după plecarea lui Gărdean. Eu, personal, am dus-o acolo. Era singură în birou. (…) Am lăsat geanta acolo şi i-am spus că sunt de la Gărdean şi i-am spus şi că acesta a spus că restul banilor vor fi daţi de el prin contractul cu Obreja. I-am spus ministrului că în geantă sunt 900.000 de euro. Geanta am pus-o pe un fotoliu, iar ministrul nu a avut nici o reacţie. Nu am rămas în biroul doamnei”, a arătat Nastasia.
Îşi „asigura” afacerile cu ministerul lui Udrea
Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită, abuz în serviciu etc.. În dosar au mai fost deferiţi justiţiei fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Udrea, Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme.
Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea. Conform sursei citate, Udrea a primit, în cursul anului 2010, în mod indirect, pentru sine şi pentru altul, prin intermediari, foloase materiale de la afaceriştii hunedoreni Adrian Gărdean şi Miron Gărdean, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. Haţeg cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România“.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.