Actualitate

Geologi bulgari şi rangeri islandezi, în vizitã la Geoparcul Dinozaurilor

vizita rangeri isandeziGeoparcul Dinozaurilor ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti a fost vizitat timp de patru zile de 50 de profesori universitari, studenţi şi geologi, membri ai Societăţii Geologice Bulgare.

Anual, aceştia fac excursii în teren, pentru a vedea la faţa locului formaţiuni geologice importante din ţările balcanice, iar anul acesta au ales să vină în România, la invitaţia administraţiei Geoparcului. Participanţii reprezintă diverse instituţii de importanţă majoră în Bulgaria, printre care se numără Universitatea de Mine şi Geologie „St. Ivan Rilski”, Universitatea „St. Kliment Ohridsky” din Sofia, Institutul Geologic „Strashimir Dimitrov” al Academiei de Ştiinţe din Bulgaria, Muzeul Naţional „Omul şi Pământul”, Ministerul Energiei din Bulgaria, precum şi diverse companii private.
Pe parcursul celor patru zile, ei au vizitat depozitele fosilifere de pe Valea Dinozaurilor de la Sînpetru, Biserica din Densuş, punctele de vizitare ale Geoparcului din localităţile Haţeg, Sînpetru şi General Berthelot şi au parcurs poteca tematică “Drumul vulcanilor” dintre Densuş şi Răchitova. Vizita s-a concretizat şi într-un schimb de experienţă în ceea ce priveşte structura şi organizarea unui geoparc, ţinând cont de faptul că o zonă din Bulgaria aspiră la statutul de membru al Reţelei Europene şi Globale (UNESCO) a Geoparcurilor. Reprezentanţii bulgari au fost impresionaţi de entuziasmul echipei Geoparcului şi de modul în care a reuşit să implice autorităţile şi comunităţile locale în susţinerea şi dezvoltarea acestei structuri, dar şi de punctele de vizitare realizate cu ajutorul voluntarilor.
“Vizita în Geoparcul Dinozaurilor din Haţeg a reprezentat o bună oportunitate de a face un schimb de experienţă cu colegii români în domeniul geoconservării şi în cel al managementului unui geoparc. Această experienţă ne va fi foarte utilă pentru viitorul geoparc Belogradchik, dar şi pentru iniţiative viitoare ale altor zone din Bulgaria care tind la statutul de geoparc membru al Reţelei Europene şi Globale. Sperăm ca această vizită să fie începutul unei viitoare colaborări între comunităţile de geologi din Bulgaria şi România în ceea ce priveşte geologia şi geoconservarea”, consideră prof. dr. Dimitar Slavchev, de la Universitea de Mine şi Geologie “St. Ivan Rilski”.
Oaspeţi în Geoparc au fost şi şase rangeri din Islanda. Ei au participat la proiectul ”Convieţuire durabilă om-natură în Retezat Nord şi comunităţile limitrofe”, iniţiat de Asociaţia Rangerilor din România, în parteneriat cu Administraţia Parcului Naţional Retezat şi Asociaţia Rangerilor din Islanda. Cei şase rangeri islandezi s-au declarat impresionaţi de vizită şi au declarat că atât Retezatul, cât şi Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, se numără printre destinaţiile lor preferate din România, unde şi-au propus să se întoarcă împreună cu familiile şi prietenii.
Prezenţa celor două grupuri de specialişti din străinătate continuă seria schimburilor internaţionale de experienţă care au avut loc în ultimii ani în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi contribuie la promovarea în străinătate a unuia dintre cele mai interesante locuri din România.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura