Geoagiu: taxele şi impozitele locale nu se majorează în 2019

18 decembrie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Conducerea administrativă a oraşului Geoagiu a decis să nu mărească dările locale în 2019, expunerea de motive a primarului fiind una susţinută de ceilalţi factori de decizie. Singura modificare ţine de actualizarea taxelor şi impozitelor la rata inflaţiei, după cum prevede şi impune legislaţia în vigoare.

„Rata inflaţiei comunicată de INS este + 3,3 la sută. Aşa cum se ştie, autoritatea deliberativă a administraţiei publice locale, la propunerea autorităţii executive, poate stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale de până la 50 de procente. La nivelul oraşului Geoagiu am optat întotdeauna pentru cel mai scăzut prag, din cauza condiţiilor caracterizate prin lipsa veniturilor sau venituri foarte mici, persoane vârstnice şi numeroase persoane cu dizabilităţi, astfel încât impozitele şi taxele locale pentru anul 2019 au fost indexate doar cu un procent de 3,3 la sută, adică minimul pe care îl impune codul fiscal. Am considerat că greutăţi există în foarte multe familii, iar situaţia financiară constituie una dintre cauzele determinante, iar rolul nostru nu este să împovărăm cetăţeanul, ci să-l sprijinim atât cât putem”, susţine Vasile Cărăguţ (foto), primarul oraşului Geoagiu.
Acesta doreşte să le mulţumească tuturor celor care şi-au achitat obligaţiile fiscale şi să-i roage pe cei care nu au făcut-o încă să stingă datoria la bugetul de stat. Toate investiţiile, indiferent pe ce axă de finanţare au fost câştigate (europeană sau guvernamentală) necesită o cotă de susţinere de la bugetul local, fiind vorba de anumite cheltuieli catalogate neeligibile (avize, studii, proiectare etc). De altfel, în 2018 au fost atrase pentru comunitate nu mai puţin de 23 de milioane de lei, suma fiind una foarte mare la nivel urban.

Mesajul primarului către cetăţeni
„Acum, la ceas de sărbătoare, gândurile mele cele mai profunde se îndreaptă spre voi toţi. Crăciunul este un timp de reflecţie personală, dar şi de evaluare a raportului nostru cu cei din jur: simpli cetăţeni, prieteni sau familie. Această sărbătoare sfântă este şi o ocazie bună de a face un bilanţ faţă de aspiraţiile noastre de a lăsa o lume mai bună decât cea pe care am primit-o. Mesajul Crăciunului şi realităţile noastre civice şi sociale sunt interdependente. Povestea Crăciunului este istoria reală a unui cuplu aflat în dificultate, care în mod miraculos, dar şi cu paşi concreţi, reuşeşte să treacă peste obstacole primind ajutor de acolo de unde se aşteaptă mai puţin. Astăzi, multe dintre familiile noastre retrăiesc nesiguranţa familiei din Betleem. Acum, de Crăciun, sper ca fiecare dintre noi să reprezinte pentru ceilalţi din jur o mână de ajutor şi de solidaritate. Aceasta este valoarea societăţii noastre, dar şi una dintre soluţiile la aparatul de stat pe care îl reprezint şi care are atât de multe lipsuri cu care încă ne confruntăm în fiecare zi. Profit de această ocazie să vă adresez cele mai sincere mulţumiri pentru răbdare, înţelepciune, pentru atitudinea civică şi implicare, pentru susţinere, înţelegere şi, nu în ultimul rând, pentru contribuţia fiecăruia din dumneavoastră la dezvoltarea şi prosperarea oraşului nostru. Vă doresc un An Nou 2019 plin de speranţă si bogat în împliniri! Sărbători fericite şi La mulţi ani!”, este urarea transmisă de edilul-şef din Geoagiu către cetăţenii oraşului.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Mii de hunedoreni, în beznă de 3 zile

Mii de hunedoreni stau în beznă de câteva zile, iar cei de la Enel nu reuşesc să repare stricăciunile provocate...

Sistemul integrat al deşeurilor, funcţional din 28 decembrie

Cei de la ADI Deşeuri Hunedoara au reuşit să ducă la bun sfârşit toate contractele cu noii operatori de salubritate...

Complexul Energetic Hunedoara nu intră în insolvenţă

Complexul Energetic Hunedoara a scăpat de insolvenţă. Curtea de Apel Alba Iulia a respins apelul declarat de reprezentanţii societăţii energetice....

Închide