Gata cu boieria! Datornicii, în pericol să fie debranșați

Adriana Năstase

Românii care nu își plătesc facturile la utilități nu vor mai fi protejați de Ordonanța de urgență care fusese adoptată în timpul stării de alertă. Astfel, protecția consumatorilor care nu și-au plătit facturile la utilități s-a sfârșit.

Articolul buclucaș, abrogat
De acum, ei trebuie să își achite ce consumă și nu mai pot fi păsuiți, putând fi debranșați de la rețele de energie sau apă. Printr-o nouă ordo­nanţă de urgenţă se abrogă articolul 72, alineat 1, din OUG 70/2020, prevedere care stabileşte că pe perioada stării de alertă operatorii de transport şi distribuţie energie electric, gaze natural, apă asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efec­tuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.
Astfel, OUG 84/2021 are drept scop revenirea la prevederile legislative anterioare intrării în vigoare a OUG 70/2020, care permit – în condiţii contractuale reglementate – deconectarea clienţilor finali rău-platnici.
Actul normativ al Guvernului prevede inclu­derea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat 1 ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibi­litatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze natural, apă și în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante.

De recuperat peste 3 milioane de lei
Statistica arată că la nivel național sunt sute de mii de români cărora le-a fost acceptată amânarea plății la curent, gaze sau apă potabilă. Dar, acest lux s-a sfârșit și oamenii vor trebui să achite sumele datorate operatorilor de utilități. Măsura vine după ce firmele furnizoare s-au plâns că înregistrează debite mari din cauza acestor prevederi legale. Așa că, de acum, cei care nu plătesc facturile vor fi debranșați.
La noi, de exemplu, doar la apa consumată, societatea Apa Prod are de recuperat de la Asociațiile de proprietari și persoane fizice peste 3 milioane de lei, debite înregistrate doar de la cei care nu au plătit în perioada pandemiei și nu au putut fi debranșați.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.