Ciobanul din Uroi, amendat pentru câinii fără microcip

Maximilian Gânju

Doi dintre cei patru câini din rasa Kangal ai ciobanului din Uroi, despre care am mai relatat în Mesagerul Hunedorean, au fost descoperiți, în urma unei verificări a Direcției Sanitar Veterinară și pentru Protecția Alimentelor Hunedoara fără microcip.
Pentru că nu a fost găsit la stână, ciobanul a fost chemat de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Hunedoara la audieri, iar în baza raportului DSVSA amendat cu suma de 5.000 de lei, amendă pe care ciobanul a contestat-o în instanță. „Cu ocazia activităților desfă­șu­rate, s-a stabilit că din totalul de 8 câini găsiți la data de 24.03.2021, la stâna petentului, 4 sunt deținuți de petent, iar 4 aparțin fratelui său. A afirmat intimatul (n.r. IPJ Hunedoara) că, tot cu ocazia controlului efectuat, s-a constatat că petentul are 4 câini din rasa Kangal. A susținut intimatul că, urmare a celor menționate mai sus, pe­tentului i s-a adus la cunoștință încălcarea dispozițiilor art. 8 alin. (4) și art. 133, alin. (1) și (5) din OUG 155/2001, constând în aceea că doi dintre câinii deținuți nu sunt iden­ti­ficați prin microcipare”, se arată în dosar.

Proces verbal comunicat la timp
Ciobanul a invocat faptul că procesul verbal i-a fost înmânat după circa o lună și jumătate, fapt care a dus la prescripția sanc­țiunii. Judecătoria Deva a analizat plân­gerea și a stabilit că amenda i-a fost comunicată în termenul prevăzut de lege, astfel că motivele invocate de cioban sunt nejustificate și nu duc la anularea ei. ”Fapta reținută în sarcina sa este una gravă, având în vedere limitele ridicate ale amenzii prevăzute de legiuitor. Instanța constată că petentului i-a fost aplicată sancțiunea minimă prevăzută de lege. Astfel, numai împrejurări excepționale ar fi putut pune în discuție o eventuală reindividualizare a sancțiunii aplicate. Or, în cauză, petentul nu a făcut dovada nici unei împrejurări excep­țio­nale legate de omisiunea sa de a-și mi­crocipa sau identifica în alt mod stabilit de ANSVSA cei doi câini din rasa Kangal”, se arată în soluția magistraților. Astfel, Ju­de­cătoria Deva a respins ca neîntemeiată plângerea contravențională formulată de cioban, însă soluția nu este definitivă. Să­tenii din Uroi s-au plâns în mai multe rân­duri de câinii ciobanului de la stâna din apro­pierea Simeriei, ultimul incident grav cauzat de animale fiind uciderea unei ciute gestantă, care a ajuns din pădure în zona câinilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare