Gara Deva

Citind articolul colegilor mei de la „Mesagerul…” despre gara din Petroşani, mi-am amintit că doar în urmă cu câteva zile nişte rude venite la Deva au plecat înapoi spre casele lor cu trenul. Nu am mai fost de mult prin gara Deva, astfel încât impresiile au fost puternice.
Din păcate, nu în registrul pozitiv – spre disperarea comentatorilor anonimi care mă tot critică pe motiv că prea văd totul în negru. Vă garantez că n-aş vrea. Dar, în registrul democratic, au posibilitatea să nu mă citească, spre a nu suferi prea mult.
În studenţie călătoream mult cu trenul, gara din Deva fiind punctul plecărilor şi sosirilor mele. Atunci, arăta destul de bine – mă rog, cât poate arăta de bine o gară în România comunistă. Cei de vârsta mea cunosc în mare povestea gării din Deva, ridicată printr-o şmecherie a fostului prim-secretar PCR Radu Bălan, care, sub pretextul renovării gării vechi, a permis construcţia uneia noi, poate nu o capodoperă arhitectonică, dar în orice caz superioară funcţional şi estetic celei vechi. Cunosc păcatele timişorene ale lui Radu Bălan, nu fac aici o încercare de reabilitare, spun doar ceea ce se vehicula în epocă despre el.
Ei bine, nu ştiu de ce am impresia că nimic în gara din Deva nu a fost renovat după 1989. Câteva cosmetizări nu i-au schimbat aspectul. Dacă gara este (una) dintre porţile de intrare într-un oraş, atunci cea din Deva nu face o prea bună impresie. Peroanele sunt efectiv distruse de sutele de mii de paşi făcuţi în aşteptarea trenurilor. Pe alocuri, asfaltul nu mai există. A rămas doar pietrişul de sub el. Unde s-a păstrat totuşi, e plin de crăpături, total nefuncţional şi inestetic, greu de utilizat de către călătorii moderni, dotaţi cu trolere.
Impresia de improvizaţie domneşte pretutindeni. Chioşcurile sunt pline de kitschuri, o veche inscripţie Hong Kong se poate citi pe geamurile murdare de la primul nivel, acolo unde pe vremuri era celebrul „restaurant al gării” – nu că l-aş regreta prea mult, dar nici hongkongul nu-i mai breaz…
Nu mai insist descriind, sunt convins că mulţi ştiţi cum arată. Nu este o gară modernă, situată pe acelaşi celebru „culoar IV european”, ci o improvizaţie care se chinuie cu greu să supravieţuiască seriilor succesive de disponibilizări în transportul feroviar, care au făcut ca „a doua armată a ţării” să fie doar o umbră, iar transportul feroviar în sine (prin totală contradicţie cu cel vest-european) să rămână o alternativă second-hand la şoselele supraaglomerate ale României contemporane.

5 comentarii la „Gara Deva

 • 5 august 2010 la 13:04
  Legătură permanentă

  GARA PERICULOASA. Scriu cu majuscule ca sa atrag atentia asupra pericolului la care se expun cei ce asteapta trenul pe liniile 2 si 3 . Constuctia care ar trebui sa apere calatorii ,eu zic ca le pune viata in pericol. Construstia este intr-o faza avansata de degradare astefel ca am asistat cand a cazut o bucata din tencuiala in momentul cand treceam peste linii. Nu s-a intamplat nici o tragedie atunci dar se poate intampla oricand ca o bucata de tencuiala sa cada in capul unui calator.

 • 5 august 2010 la 17:03
  Legătură permanentă

  Stimate Domnule Gruian ,as dori sa scrieti un Articol si sa ne spuneti cine suntem noi romani, ce Lucruri sau Lucrari am realizat noi vreodata sau cu ce sa ne mindrim ? Tot ce sa construit in aceasta tara ,, a fost odata … ” Oare sintem noi romanii un popor capabil sau ne credem capabili ?. Cred ca realitatea din Romania spune totul

 • 5 august 2010 la 18:18
  Legătură permanentă

  Stimate ED, nu am caderea si nici priceperea pentru a raspunde la intrebari atat de complicate – desi extrem de reale si bine puse. Ultima dvs. propozitie spune si ea multe…
  Sintetic, stiti ce cred? Ca suntem o tara groaznic de prost condusa…

 • 6 august 2010 la 20:49
  Legătură permanentă

  MIRCIA MUNTEAN VA DA VINA PE CFR DEVA SAU SNCFR DEVA-TIMISOARA.IAR CEI DE LA CFR DAU VINA PE PRIMARIA DEVA SI PE PRIMARUL EI MIRCIA MUNTEAN.OARE CUI II APARTINE ,ACEASTA GARA DEVA?
  VA ROG NU FACETI CUM ATI FACUT SI CU TEATRUL DE ESTRADA ARTA CACI AU TRECUT 20 ANU DE RENOVARI SI INCA NU E GATA…!
  FACETI D-LE UN PASAJ SUBTERAN LA GARA DEVA SI RENOVATI PEROANELE,ASTFALTATI ,FACETI CEVA NOU,CACI E PERICOL.VIATA MULTOR CALATORI E PUSA IN PERICOL. VA DATI SEAMA NOAPTEA CATI AU FOST LOVITI DE TREN LA GARA DEVA SI NU NUMAI?FELICITARI PTR ARTICOL SI TOTUSI GARA DEVA APARTINE DEVEI DECI LA TREABA DEVENI!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.